Foto: Åsa Lännerström
50 år med sjukförsäkring för kommunsektorn
I år firar vi att Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS-KL) fyller jämnt. Grattis till ett halvt sekel av trygghet för alla anställda inom kommuner och regioner, Svenska kyrkan och kommunala företag!
AGS-KL började gälla den 1 juli 1974. Då hade redan AGS för privat sektor funnits sedan 1 september 1972. Syftet med att införa en kollektivavtalad sjukförsäkring var att de anställda skulle få ekonomisk trygghet när de blev sjukskrivna.
Att vara försäkrad genom kollektivavtalet på jobbet är en värdefull förmån. Det är stor ekonomisk skillnad mellan den som inte har kollektivavtal och enbart får sjukpenning från Försäkringskassan, jämfört med den som även får ersättning via kollektivavtalet.
Kompletterar ersättning från Försäkringskassan
Den som har ersättning från AGS-KL får ett tillskott på cirka 13 procent av sjukpenningen från Försäkringskassan. De flesta har sjuklön från arbetsgivaren de första 90 dagarna och från dag 91 kan man dessutom få ersättning från AGS-KL.
I försäkringsvillkoren för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS-KL) finns detaljerad information om ersättningens storlek:
Räkna ut ersättning vid sjukskrivning
På ersättningskollen.se kan man fylla i en månadslön för att få en uppfattning om hur stor ersättningen blir från Försäkringskassan och från AGS-KL.
Testa uträkning på ersattningskollen.se
Försäkringsinformatörerna ser till att ingen ska missa ersättning
På Afa Försäkring har vi ett unikt uppdrag från arbetsgivare och fack inom den kommunala sektorn som har som syfte att ingen anställd ska missa ersättning som de har rätt till.
Inom det samarbetet har vi skapat ett nätverk med drygt 2.700 försäkringsinformatörer runtom i Sveriges kommuner och regioner. Förutom sin anställning har de som uppdrag att se till att alla anställda ska känna till vilka försäkringar de har via sitt kollektivavtal och att de ska ansöka om ersättning den dagen när det behövs.
Möt några av försäkringsinformatörerna
I Skövde ska ingen missa ersättning
I Skövde kommun är försäkringsinformatörerna ovanligt aktiva. Här berättar de hur de har gjort och varför.
Olyckan väckte intresse att informera om försäkringar
När Maria Wadin drabbades av en arbetsskada fick hon lösa allt själv kring sina rättigheter. I dag hjälper hon andra att få rätt ersättning från de kollektivavtalade försäkringarna.
Statistik om orsakerna bakom sjukfrånvaron
Under de 50 år som AGS-KL har funnits har vi på Afa Försäkring också kunnat följa statistik för sjukfrånvaron. I vår senaste stora årliga statistikrapport tittar vi närmare på orsakerna till långvarig sjukfrånvaro inom kommuner och regioner.
– De två största diagnoserna inom kommuner och regioner är psykiska och muskuloskeletala, som till exempel rygg- och ledsjukdomar och sjukdomar i mjukvävnader, berättar Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
– Tillsammans står de diagnoserna för ungefär två tredjedelar av de långa sjukfallen. Kvinnor inom yrkesgrupperna yrkesförare och socialt arbete hade den högsta risken för ett långvarigt sjukfall med en psykisk diagnos.