När stålverksarbetarna Emil och Annika Heed blev föräldrar rusade både inflation och elpriser. Föräldrapenningtillägget gjorde stor skillnad för dem.

Foto: Albin Händig

Föräldra­penning­tillägget – stor skillnad för familjens ekonomi

Tidning - Trygg på jobbet

När stålverksarbetarna Annika och Emil Heed blev föräldrar rusade både inflation och elpriser. Föräldra­penning­tillägget gjorde stor skillnad för dem.

Ur Trygg på jobbet juni 2024

Mycket har kretsat kring stålverket i Emil Heeds liv. Han är född och uppvuxen i Oxelösund där SSAB är den stora arbetsgivaren. Han är fjärde generationens stålverksarbetare och de flesta i släkten jobbar på SSAB. Det var också här han träffade sin fru Annika. Emil är operatör och jobbar skift på valsverket som tillhör stålverket. Till hans arbetsuppgifter hör att rikta och platta ut färdigproducerad stålplåt. Han kör också traverskran där han lyfter plåtar från ett rullband. Dessutom håller han på att lära sig att kontrollera färdigproducerad plåt med ultraljud – en kvalitetssäkring för att kunderna ska få en produkt utan defekter.

– Jag trivs väldigt bra med jobbet. I barndomen tyckte jag det var en spännande miljö att komma till när jag fick hälsa på mamma på jobbet. Det kan bli lite monotont i längden och därför är det roligt att jag kan få lära mig nya saker, som att gå den här utbildningen kring kvalitetssäkring.

Emil och Annika jobbar treskift

Visst är det viktigt med stål. Men sedan två år tillbaka är det något betydligt mjukare och mer oförutsägbart som står i centrum i Emils liv – dottern Lilly. Hon har förändrat mycket i deras tillvaro. Bara en sådan sak som ledig tid tillsammans för Emil och Annika har blivit väldigt mycket mer komplicerat. De jobbar båda treskift, vilket innebär att de antingen jobbar förmiddag, eftermiddag eller natt i sju dagar för att sedan vara lediga fyra eller fem dagar i sträck.

– Innan vi fick barn gick vi på samma schema och var lediga samtidigt. Nu har vi ändrat så att vi går om varandra i stället. Det betyder att vi inte är lediga samma dagar, men vi ville kunna ha Lilly på en vanlig förskola och inte en skiftförskola.

På en ort där så många jobbar skift uppstår ett behov av att kunna ha barn på förskola alla olika tider på dygnet och alla dagar i veckan. För barn som växer upp med föräldrar på verket är det därför inte ovanligt att de ibland sover över på förskolan.

– Jag tyckte inte om det när jag var barn, så vi har valt en vanlig förskola till Lilly. Det positiva för henne är att hon inte behöver gå på förskolan på heltid, utan bara vissa dagar i veckan eftersom en av oss oftast är ledig. Det som blir lite svårare är lediga dagar tillsammans. För att få till det behöver en av oss ta ledigt.

Jag kommer helt klart att berätta om Afa Försäkring för kollegor som ska ha barn. Som sagt, 2 000 kronor extra varje månad gör stor skillnad.

Emil Heed
När stålverksarbetarna Emil och Annika Heed blev föräldrar rusade både inflation och elpriser. Föräldrapenningtillägget gjorde stor skillnad för dem.

Lilly är Emils första barn och parets första gemensamma. Annika har en son på 13 år sedan tidigare.

Under föräldraledigheten nyttjade både Emil och Annika föräldra­penning­tillägget, FPT, från Afa För­säkring. Som privat anställda arbetare hade de rätt till ersättning från försäkringen.

Den som tipsade dem var Emils mor, som är skydds­ombud på SSAB. Sammanlagt fick de ersättning på runt 2 000 kronor i månaden under föräldraledigheten – ett väldigt välkommet tillskott till hushållsekonomin. När en förälder är hemma med barn minskar inkomsten och under Lillys första levnadsår var det tuffa tider för alla rent ekonomiskt.

– Vi bor i ett parhus med direktverkande el. Förra vintern var elpriserna väldigt höga och det var riktigt tufft faktiskt. Vi behövde varje krona vi kunde få och jag var tvungen att jobba extra för att vi skulle få ihop det. Bensin och mat var också dyrt – 2 000 kronor extra varje månad räcker till mycket mat.

Båda var föräldralediga med dottern

Lilly är Emils första barn och parets första gemensamma. Annika har en son på 13 år sedan tidigare. Att bli pappa var en otrolig upplevelse och något som Emil vetat länge att han ville bli.

– Det var stort att bli pappa och samtidigt väldigt overkligt den första tiden. Annika hade lite bättre koll än jag, men jag läste på ganska mycket.

De bestämde ganska direkt att de båda skulle vara föräldralediga med sin dotter och Emil tog de sista fyra månaderna innan Lilly började på förskolan. Det blev en mysig period där han kunde bygga upp en egen relation till henne.

– Det var också positivt att vi kunde vara lediga en del samtidigt under sommaren då en av oss hade semester.

För Emil var det självklart att vara pappaledig. Han tycker att de flesta unga pappor han ser på SSAB verkar resonera ungefär som han gör. Det har skett en attitydförändring på den punkten under senare år, tror han. Men det är klart att en sådan sak som ekonomi kan påverka vilka som har möjlighet att vara föräldralediga.

– Jag knöt ett ännu starkare band till min dotter när jag var ensam med henne. Efter en tid blev jag lite mer självsäker och vågade åka i väg och göra saker med henne. Sådant blev ju lite enklare när hon var runt ett år gammal också.

En stor omställning att börja jobba igen

Det blev en stor omställning för familjen när både Emil och Annika skulle börja arbeta heltid igen. I början kändes det stressigt, men nu har de hittat en fungerande rytm i livet. Emil går i sin mors fotspår och har nu också blivit skydds­ombud inom IF Metall. Vid det här laget har han ännu bättre koll på sina och andras rättigheter jämfört med när han själv fick barn:

– Jag kommer helt klart att berätta om Afa För­säkring för kollegor som ska ha barn. Som sagt, 2 000 kronor extra varje månad gör stor skillnad när man är föräldraledig.

Text: Per Cornell
Foto: Albin Händig

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, juni 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Föräldra­penning­tillägg


För vem: Privat och kooperativt anställda arbetare omfattas av försäkringen.

Ersättning: 10 procent av sjuk­penning­grundande inkomst upp till 10 prisbasbelopp. 90 procent på lönedelar därutöver. Ersättning betalas ut för dagar som man tar ut föräldrapenning från Försäkrings­kassan.

Hur länge: Försäkringen gäller för föräldraledighet innan barnet fyllt 18 månader eller 18 månader efter adoptionstillfället. Den försäkrade kan nyttja försäkringen under en enda sammanhängande period. Det är alltså viktigt att planera föräldraledigheten noga för att kunna få maximal ersättning, det vill säga att man ansöker om den period när man tar ut flest föräldrapenningdagar från Försäkrings­kassan. Det går att ansöka i efterhand, upp till att barnet blir 5,5 år.

Person som sitter vid dator.

Ansök om föräldra­penning­tillägg

När du är föräldraledig från din an­ställning och har föräldrapenning från Försäkrings­kassan kan du ansöka om föräldra­penning­tillägg från oss.

Vi fick också föräldra­penning­tillägg

en glad person med en bebis i famnen

Johanna fick ersättning tack vare sin pappa

Det var goda nyheter när Johanna både fick ersättning från sjuk­försäkringen när hon var gravid och från föräldra­penning­tillägget när sonen Milton sedan föddes.

Barn och vuxen i gunga.

Så fick jag extra pengar när jag var föräldraledig

Genom kollegan fick Libertad Melchersson upp ögonen för en för­säkring hon hade via jobbet. I samband med sin föräldraledighet hade hon rätt till Föräldra­penning­tillägg från Afa För­säkring.