Prenumerera på pressmeddelanden
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Pressmeddelanden från Afa Försäkring publiceras kontinuerligt på denna sida.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall för yrkesförare är en fallolycka. Hot och våld är en annan vanlig orsak. Yrkesförare har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet för hela arbetsmarknaden. Det visar färsk statistik i en ny rapport från Afa Försäkring om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro bland yrkesförare.
Enligt Arbetsmiljölagen har arbetsgivare och chefer ansvar för de anställdas hälsa och säkerhet och att förebygga sjukskrivning. Trots att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro saknas kunskap om hur väl rustade chefer är för att stödja medarbetare med psykiska besvär. I en ny studie, finansierad av Afa Försäkring, har forskare utforskat chefers kunskap, erfarenheter och strategier vid depressions- eller ångestsjukdom hos medarbetare.
Mer än 100 000 personer arbetade som yrkesförare 2019, exempelvis som busschaufförer, lokförare och lastbilsförare. Yrkesförare löper hög risk för såväl allvarliga arbetsolycksfall som långvarig sjukfrånvaro. Det visar en ny statistikrapport från Afa Försäkring som presenteras på ett webbinarium den 19 maj.
Personer med tjänstemannayrken verkar oftare återgå i arbete efter en stroke än personer med arbetaryrken. Kunskap saknas om hur övriga arbetsrelaterade faktorer påverkar återgången. Det visar en ny kunskapssammanställning som presenterades den 29 april vid ett webbinarium arrangerat av Afa Försäkring.
För fjärde året i rad utser hälsoföretaget Feelgood utmärkelsen Sveriges friskaste företag och i år är Afa Försäkring en av finalisterna. Utmärkelsen syftar till att hitta och lyfta goda exempel på arbetsgivare som investerar i sina medarbetares livskvalitet och skapar en välmående och sund arbetsmiljö.
Studier visar att riskbedömningsverktyget RAMP har god användbarhet, men det har inte gjorts någon vetenskaplig utvärdering av dess effekter på arbetsmiljön. Mikael Forsman, vid Kungliga Tekniska Högskolan, tilldelas 4 200 000 kronor för att undersöka vilka effekter RAMP har på arbetsmiljö och hälsa och ta reda på vad man på ett företag bör tänka på när man inför verktyget.
Arbete med vibrerande verktyg kan orsaka nerv- och kärlskador i händer och armar. Trots det visar studier att de flesta byggarbetare avstår medicinska kontroller av skadorna. Carl Antonson, vid Lunds universitet, tilldelas 1 066 000 kronor för att undersöka varför medarbetare undviker kontroll av vibrationsskador i syfte att ta reda på vad som kan ändra detta beteende.
Arbete med vibrerande verktyg kan orsaka nerv- och kärlskador i händer och armar. Trots det visar studier att de flesta byggarbetare avstår medicinska kontroller av skadorna. Carl Antonson, vid Lunds universitet, tilldelas 1 066 000 kronor för att undersöka varför medarbetare undviker kontroll av vibrationsskador i syfte att ta reda på vad som kan ändra detta beteende.
Medicinska kontroller av vibrationsskador, förebyggande av självmord i byggbranschen och riskbedömningsverktyget RAMP:s effekter på arbetsmiljön. Det är ämnena för de tre forskningsprojekt som beviljats sammanlagt 8 820 000 kronor av Afa Försäkring i årets första anslagsomgång.
Internationella studier visar att självmord är vanligare i arbetaryrken än bland tjänstemän och byggarbetare pekas ut som en riskgrupp. Maria Åberg, vid Göteborgs universitet, tilldelas 3 554 000 kronor för att kartlägga kopplingar mellan yrke och suicidalt beteende och lägga grunden till en insats för att förebygga självmord i byggbranschen.
Psykisk ohälsa är det främsta skälet till sjukfrånvaro i Sverige. Enligt Arbetsmiljölagen har arbetsgivare och chefer ansvar för de anställdas hälsa och säkerhet och att förebygga sjukskrivning. I en ny studie, finansierad av Afa Försäkring, har forskare utforskat chefers kunskap, erfarenheter och strategier vid depressions- och/eller ångestsjukdom hos medarbetare.
– Arbetsmarknadsdepartementet och Afa Försäkring bjuder in till fördjupningseminarier om den nya arbetsmiljöstrategin Alla har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Att skapa friska arbetsplatser är en viktig del för att förebygga ohälsa och ska vara en central del i det dagliga arbetsmiljöarbetet. Regeringen har tagit fram en ny arbetsmiljöstrategi i dialog med arbetsmiljömyndigheter och arbetsmarknadens parter.
Personer med tjänstemannayrken eller icke-manuella arbeten återgår till arbete efter stroke i högre utsträckning än arbetare eller personer med manuella arbeten. För övriga arbetslivsfaktorer är kunskapsunderlaget otillräckligt för att kunna dra slutsatser. Under Afa Försäkrings webbinarium den 29 april presenteras en ny kunskapsöversikt inom området.
Vill man skapa bra förutsättningar för lärande på arbetsplatsen bör man använda dialog som verktyg och våga lita på att medarbetare växer med nya uppgifter och utökat ansvar. Det berättade två forskare när de den 8 april presenterade den nya handboken Lärande för hållbar verksamhetsutveckling på ett webbinarium arrangerat av Afa Försäkring.
Gratis webbinarium med tillhörande prova-på-tillfälle den 8 april kl. 12.00-12.45. Hur kan fallolyckor på arbetsplatsen förebyggas med hjälp av judoinspirerad fallträning online? Är det effektivt? Hur fungerar det och vilka passar det för?
Den 8 april anordnar Afa Försäkring ett webbinarium där en ny forskningsbaserad handbok presenteras. Handboken har tagits fram för att ge arbetsplatser stöd i hur förutsättningar för lärande kan skapas i praktiken i samband med verksamhetsutveckling.
Yngre personer råkar oftast ut för fingerskador när de gör sig illa på jobbet, medan äldre oftare skadar arm, skuldra eller axel. Det visar färsk statistik i den nya rapporten Huvud, axlar, knä och tå – så skadar man sig på jobbet, som Afa Försäkring släpper den 22 mars.
Bland metallarbetare och inom övrigt industriellt arbete har skador på finger och fingrar ökat. Undersköterskor har en likartad ökning av arbetsolyckor, men lokaliserade i hand och handled. Det visar färsk statistik i en ny rapport från Afa Försäkring.
I den nya rapporten Huvud, axlar, knä och tå – så skadar man sig på jobbet, från Afa Försäkring, framkommer var på kroppen man brukar skada sig efter ett allvarligt olycksfall i arbetet. Skador i fingrar, hand och handled är vanligast hos både kvinnor och män. Kvinnor får däremot oftare än män psykiska besvär efter en allvarlig arbetsolycka.
Fastigheten Roddaren 58 i hörnet av S:t Eriksgatan/Fleminggatan har ett av de bästa affärslägena på Kungsholmen i Stockholm. Till våren öppnar Synsam en cirka 300 kvadratmeter stor butik i huset.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.