Män med arbetskläder svetsar på en fabrik.

Foto: Cultura Creative

Arbetsskade­försäkringen via jobbet fyller 50 år

NyhetPublicerad 19 september 2024

När SAF, LO och Privattjänstemannakartellen (PTK) 1974 kom överens om en ny kollektiv­avtalad för­säkring vid arbetsskada, eller yrkesskada som det hette på den tiden, blev man en del av en månghundraårig tradition.

Arbetsskade­försäkring som företeelse har funnits i Sverige ända sedan minst 1300-talet, kanske ännu längre. I svensk tradition har det alltid varit självklart att kunna begära ersättning om man skadar sig på jobbet.

Den 1 september 1974 började Trygghets­försäkring vid yrkesskada (TFY) att gälla. Försäkringen bytte 1977 namn till Trygghets­försäkring vid arbetsskada (TFA). Så heter den fortfarande.

Idag omfattas 9 av 10 anställda i Sverige av kollektiv­avtalad arbetsskade­försäkring via jobbet. Det är hela 5,1 miljoner människor. Försäkringen gäller redan från dag 1 när man blir anställd och gäller alla typer av anställningar: heltid, deltid, visstid, timvikarier, semestervikarier.

Det är vi på Afa För­säkring som administrerar försäkringen och den anställda ska alltid anmäla sin arbetsskada till oss för att få den utredd.

Under 2023 betalade vi ut drygt 2 miljarder kronor från arbetsskade­försäkringen, att jämföra med det första året när vi betalade ut 165 miljoner kronor (1,2 miljarder kronor i dagens penningvärde).

Vi samman­ställer årlig statistik om arbets­skador

Ända sedan försäkringen startade 1974 har vi fört statistik över arbets­skador och vi kan följa utvecklingen över tid. Varje år släpper vi den stora statistik­rapporten ”Allvarliga arbets­skador och långvarig sjukfrånvaro”. I den senaste rapporten fick vi veta vilka de vanligaste arbets­skadorna är.

– Bland kvinnor är fallolyckor vanliga inom vård- och omsorgsyrken och då särskilt fall i samma nivå. För män är fallolyckor från höjd vanligare, till exempel från stegar och byggnadsställningar. För män sker de flesta fallolyckor inom yrkesgrupperna betong-, bygg- och anläggningsarbete och metall- och övrigt industriellt arbete, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa För­säkring.

Vad är en arbetsskada?

Som arbetsskada räknas något av följande:

Olycksfall i arbetet, det vill säga att du får en skada på grund av en händelse som inträffar plötsligt och oväntat, till exempel att du ramlar eller något välter över dig. Hit räknas också hot, våld och rån.

Arbets­sjuk­dom, som betyder att du blivit utsatt för något skadligt på jobbet under en längre tid och blivit sjuk av det. Det kan vara vibrationer, buller eller olämpliga arbetsställningar. En arbets­sjuk­dom måste alltid antingen vara godkänd av Försäkrings­kassan eller finnas med på något som kallas ILO-listan.

Färdolycksfall, vilket innebär att du skadar dig på väg till eller från jobbet. Det kan vara att du cyklar omkull eller halkar på en isfläck. Rör det sig däremot om en olycka där det finns ett motorfordon inblandat är det alltid trafikförsäkringen som kan ge ersättning, aldrig arbetsskade­försäkringen.

Arbetsskade­försäkring via jobbet

Beroende på vilket kollektiv­avtal du har på ditt jobb så omfattas du av något av följande skydd vid arbetsskada:

  • Trygghets­försäkring vid arbetsskada (TFA) har du om du är anställd på ett privat företag, inom kooperationen eller civilsamhället.

  • Trygghets­försäkring vid arbetsskada (TFA-KL) har du om du är anställd inom kommuner och regioner, kommunala företag som är anslutna till Sobona, samt Svenska kyrkan.

  • Avtal om ersättning vid personskada (PSA) har du som är statligt anställd.

Mer om för­säkring vid arbetsskada

Person med gipsad arm.

För­säkring vid arbetsskada

Har du skadat dig i samband med ditt jobb? Då kan du ha rätt till extra ersättning från din för­säkring i kollektiv­avtalet.