Prenumerera på pressmeddelanden
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Pressmeddelanden från Afa Försäkring publiceras kontinuerligt på denna sida.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Föräldrapenningtillägget, FPT, är en försäkring som funnits sedan 2014. I en ny rapport berättar AFA Försäkring mer om utvecklingen kring föräldrapenningtillägget, vilka som omfattas och vad som gäller kring försäkringen. En förändring som skett under åren är att fler män börjat ta ut 61–90 dagars föräldrapenningtillägg.
Sergel Nova har ett av Stockholms mest centrala lägen. Byggnaden, belägen i hörnet av Klarabergsgatan/Drottninggatan och med Sergels Torg direkt utanför entrén, är nu fullt uthyrd.
Den 2 mars 2020 tillträder Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap, som ny chef för FoU-verksamheten på AFA Försäkring, som stödjer forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor per år.
Vill man förbättra en organisation i något avseende är det viktigt att chef och medarbetare har samma bild av utgångsläget när man börjar förändringsresan. Tycker chefen och arbetsgruppen lika initialt ökar chansen att man lyckas med förändring än om man tycker olika. Det berättade två forskare nyligen på ett seminarium på AFA Försäkring, som finansierat forskningen.
Fler män än kvinnor är långvarigt sjukskrivna på grund av hjärt- och kärlsjukdomar. Långvarig sjukfrånvaro på grund av hjärt- och kärlsjukdomar drabbar framför allt äldre. Det visar en ny statistikrapport från AFA Försäkring, som tar fram statistik från sin skadedatabas för att bidra i arbetet med att förebygga arbetsskador och ohälsa i arbetslivet.
Över två miljoner unika användare har använt ersättningskollen.se sedan starten 2014. Den har nu tillgänglighetsanpassats och är lättare att använda för fler.
Kirurger får ofta ont i nacken av att arbeta framåtlutade med förstorande glasögonluppar och pannlampa. Forskaren Mikael Forsman tilldelas 2 327 000 kronor för att undersöka om prismatiska luppar, som bryter synfältet nedåt och möjliggör en mer upprätt arbetsställning, kan minska belastningen på kirurgers nackar.
Kemikalier för rengöring orsakar frätskador, luftvägsbesvär och hudsjukdomar, men det saknas samlad kunskap om hur de påverkar vår hälsa. Forskaren Linda Schenk tilldelas 3 822 000 kronor för att undersöka användningen av rengöringsmedel i arbetslivet för att förebygga skador och sjukdomar orsakade av dessa produkter.
Arbetet på ridskolor och i travstall är fysiskt påfrestande och risken för olyckor är stor. Forskaren Ing-Marie Andersson tilldelas 2 983 000 kronor av AFA Försäkring för att utveckla metoder för ett systematiskt arbetsmiljöarbete i hästbranschen som kan göra stallen säkrare.
Vid fyra olika tillfällen under våren 2020 arrangerar AFA Försäkring heldagsseminarier gemensamma för arbetsgivare och fackliga representanter. Dagarna riktar sig till anställda inom kommuner och regioner som arbetar med arbetsmiljö, personal- eller försäkringsfrågor. Även journalister med intresse för att bevaka frågorna är välkomna.
Att tidigt uppmärksamma varningssignaler på ohälsa bland medarbetare kan förhindra utveckling av sjukdom och sjukskrivning. Vid ett seminarium på AFA Försäkring nyligen presenterade Therese Eskilsson, forskare vid Umeå universitet, hur en strukturerad dialog mellan arbetsgivare och medarbetare kan främja återgång i arbete vid psykisk ohälsa.
AFA Försäkring satsar nu, på uppdrag av arbetsmarknadens parter inom kommun- och regionssektorn, 37 miljoner kronor på nio forskningsprojekt om digitaliseringens effekter på arbetsmiljön. Forskningsprogrammet syftar till att öka förståelsen av digitaliseringens effekter på arbetsmiljö och hälsa för anställda inom kommun- och regionsektorn samt tillvarata nyttan och främja utvecklingen av digitaliseringen.
Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro i samtliga län. Det visar en ny statistikrapport från AFA Försäkring, som jobbar med att ta fram statistik från sin skadedatabas för att bidra i arbetet med att förebygga arbetsskador och ohälsa.
Årligen inträffar 4 000 icke dödliga hjärtinfarkter bland män och 1 200 bland kvinnor i åldrarna upp till 65 år. Dödligheten vid infarkt och risk för bestående hjärtmuskelskada har minskat påtagligt tack vare förbättrade behandlings- och rehabiliteringsmetoder – och allt fler människor arbetar efter att ha drabbats av hjärtinfarkt. Nyligen presenterades en ny kunskapsöversikt inom området på ett seminarium hos AFA Försäkring.
För sjunde året i rad delar AFA Försäkring ut ett postdoc-stöd på två miljoner kronor i syfte att stödja forskare i början av karriären. Lisa Holmlund, vid Karolinska Institutet, tilldelas 2019 års stöd för att studera en modell för samverkan mellan primärvården och arbetsgivaren när personer med psykisk ohälsa ska återgå i arbete.
Fallolyckor är den vanligaste arbetsplatsolyckan i Sverige. Det har Proplate i Oxelösund tagit fasta på och inför nu obligatorisk fallträning för 100 medarbetare i syfte att förebygga fallolyckor och minska skaderiskerna om ett fall sker. Två timmar i veckan stänger Proplate ner produktionen för att samtliga anställda ska få möjlighet att träna balans, styrka och fallteknik. Satsningen är den största hittills i ett samverkansprojekt mellan Svenska Judoförbundet och AFA Försäkring, Fallkompetens i arbetslivet, som ingår i konceptet Judo4Balance.
Samverkan med både arbetsgivaren och vården gör det lättare för sjuka att komma tillbaka till arbetet. Vid rehabilitering av långvarig smärta saknas ofta en strategi för hur detta ska gå till. Forskaren Therese Hellman tilldelas 2 022 000 kronor av AFA Försäkring för att undersöka om samtalsmetoden Krav- och funktionsschema kan göra smärtrehabiliteringen mer arbetsinriktad.
Mental trötthet orsakad av utmattningssyndrom, hjärnskada eller sköldkörtelsjukdom begränsar förmågan att arbeta och gör vardagliga aktiviteter krävande. Forskaren Birgitta Johansson har tilldelats 1 037 000 kronor av AFA Försäkring för att utveckla en metod för bedömning av arbetsförmåga vid hjärntrötthet som kan ge säkrare diagnoser och bättre rehabilitering.
Metoder för undersökning vid elolyckor, bedömning av arbetsförmåga vid mental trötthet och arbetsinriktad rehabilitering vid långvarig smärta. Det är ämnena för tre av de fem forskningsprojekt som beviljats sammanlagt 12 092 000 kronor av AFA Försäkring i 2019 års andra anslagsomgång.
AFA Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges största analys inom området. Statistiken visar att flest antal olyckor per 1000 sysselsatta inträffade i Norrbottens, Kalmar, Jämtlands och Södermanlands län. Lägst risk löper den som arbetar i Stockholms län.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.