Prenumerera på pressmeddelanden
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Pressmeddelanden från Afa Försäkring publiceras kontinuerligt på denna sida.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Vi har aldrig tidigare haft tillgång till mer information än vad vi har idag, och det märks tydligt på vår kunskap – men framförallt märks det på alla de osanningar som vi tror oss veta. Till exempel tror 60 procent på myten att morötter förbättrar mörkerseendet och hela 72 procent tror att säckpipan kommer ifrån Skottland. Dessutom tror sig hela 69 procent av svenskarna veta att öronen och näsan fortsätter att växa hela livet. Men bara 26 procent har koll på att de har en kollektivavtalad försäkring. Det vill AkademikerAlliansen, Kommunal, Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) och AFA Försäkring ändra på med filmen Inte sant vetande med ingen mindre än Charlotte Perrelli i en av huvudrollerna. Filmen har världspremiär på YouTube idag.
Under de senaste åren har det skett ett perspektivskifte i synen på ledarskap, från ett individperspektiv till ett större fokus på organisatoriska förutsättningar. Hur skapar man ett hälsofrämjande ledarskap och hur ska chefen själv hålla? Nyligen presenterade forskare från Stockholms universitet och Göteborgs universitet forskning inom området och Prevent och Suntarbetsliv visade konkreta verktyg för ett hälsofrämjande och hållbart ledarskap.
AFA Försäkring släpper en ny statistikrapport som beskriver sjukfall med muskuloskeletal diagnos, exempelvis ryggvärk och reumatism. Rapporten visar att kvinnor oftare sjukskrivs för sjukdomar i mjukvävnaderna och män för ryggbesvär. Statistiken visar även skillnad i risk mellan olika yrkesgrupper, där yrken inom bygg och industri har hög risk.
Delat ledarskap mellan chefer innebär en potential för både chefer och organisationer och kan bidra till såväl hälsosam avlastning för chefer som bättre verksamhetsresultat. Det visar forskning som presenterades i förra veckan av Marianne Döös, professor vid Stockholms universitet. AFA Försäkring, som jobbar förebyggande för färre arbetsskador och minskad ohälsa i arbetslivet, har stött forskningen.
AFA Försäkring släpper en ny statistikrapport som beskriver arbetsolycksfall i yrkesgrupper som jobbar nära människor på olika sätt, bland annat inom vården. Olycksfallen beror ofta på den mänskliga faktorn, exempelvis att två personer krockar med varandra eller att missförstånd uppstår mellan kollegor eller mellan vårdare och patient, vilket i sin tur kan leda till en arbetsolycka.
AFA Försäkring har, på uppdrag av arbetsmarknadens parter, genom FoU-programmet Kronisk smärta tagit ett helhetsgrepp om området för att hitta vägar till stöd för människor med kronisk smärta. Nu presenteras forskningen på en heldagskonferens i Stockholm.
AFA Försäkrings nya FoU-program syftar till att minska sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa hos arbetare i privat sektor. Det är idag den näst vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning inom den privata sektorn, men den snabbast ökande grunden för sjukfrånvaro. Fokus för forskningen är orsaker till psykisk ohälsa bland arbetare i privat sektor samt utveckling av förebyggande insatser och rehabiliteringsåtgärder.
Hjälpmedel i badrum, individuell schemaplanering och trakasserier, hot och våld i hotell- och restaurangbranschen. Det är ämnena för tre av de nio forskningsprojekt som beviljats sammanlagt 28 246 000 kronor av AFA Försäkring i 2018 års fjärde anslagsomgång.
Självmord utgör drygt 1 procent av alla dödsfall och är en förhållandevis vanlig dödsorsak i yrkesverksamma åldrar. Varje år har 10–15 procent av befolkningen i Sverige tankar på självmord. Nyligen presenterades en kunskapsöversikt, finansierad av AFA Försäkring, som beskriver det aktuella kunskapsläget om samband mellan arbetsmiljö och risken för självmord.
AFA Försäkrings nya statistikrapport belyser arbetsolycksfall på grund av hot och våld i arbetet. Vissa yrkesgrupper, exempelvis anställda inom sjukvården, är mer utsatta för hot och våld på jobbet än andra. Många av de som råkar ut för allvarliga arbetsolycksfall utsätts för rån.
Få känner till vad som händer med tjänstepensionen om de blir sjuka eller skadar sig i arbetet. Färre än två av tio (18 procent) tror att de får inbetalning till tjänstepensionen. Det visar en ny undersökning från Demoskop på uppdrag av AMF. Men den som är sjukskriven och har kollektivavtal får både ekonomisk ersättning under sjukperioden och inbetalningar till tjänstepensionen. Nya beräkningar från AFA och AMF visar att vid långa sjukfall kan det handla om stora belopp till tjänstepensionen – för en person mitt i livet kan det handla om sammanlagda inbetalningar på hundratusentals kronor.
Antalet arbetsolycksfall utomhus ökar varje år när halkan kommer. Många drabbas, men skadorna till följd av fall kan bli färre och mindre allvarliga för den som tränar upp sin fallkompetens. Med hjälp av fallträning och korta riktade informationsfilmer, hoppas AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet kunna öka medvetenheten på arbetsplatser i riskzonen.
Den typiska kvinnan som får ersättning för sjukdom från sin kollektivavtalade försäkring jobbar inom handeln, är 53 år och har drabbats av stress. Den typiska mannen är en 60-årig metallarbetare som lider av en ryggsjukdom. När AFA Försäkring tittat på statistiken för 2017 för privatanställda arbetare, ser vi olika mönster för olika åldersgrupper och mellan könen.
AFA Försäkring finansierar varje år forskning med 150 miljoner kronor i syfte att förebygga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. Destruktivt ledarskap, luftburna virus och vårdpersonalens upplevelse av övergången till digital vård. Det är ämnena för tre av de sex forskningsprojekt som beviljats totalt 20 061 000 kronor av AFA Försäkring i 2018 års tredje anslagsomgång.
Nu står säsongen för vinterkräksjukan för dörren. Virusinfektioner drabbar både patienter och personal i vården och ökar därmed arbetsbördan för de kollegor som inte insjuknar. Jakob Löndahl, vid Lunds tekniska högskola, tilldelas 3 580 000 kronor från AFA Försäkring för forskning inom ämnet, för att förebygga smitta mellan patienter och personal inom vården.
Idag har över 1,2 miljoner anställda inom kommun- och landstingssektorn en värdefull anställningsförmån: sina kollektivavtalade försäkringar. 10 av 10 som arbetar i kommun- och landstingssektorn är försäkrade. Försäkringarna kan hjälpa den som blir sjuk eller skadad på jobbet och det går bra att få ersättning retroaktivt. Tyvärr har endast 15% av de anställda koll på vad det innebär att de har en kollektivavtalad försäkring via jobbet.
Tre av tio arbetssjukdomar är vibrationsskador, visar AFA Försäkrings nya rapport ”Vibrationsskador – en skakig historia”. Mest drabbade är mansdominerade yrken, till exempel byggnadsträarbetare, betongarbetare och bilmekaniker.
AFA Försäkring finansierar varje år forskning med 150 miljoner kronor i syfte att förebygga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. Vid 2018 års andra anslagsomgång har åtta forskningsprojekt beviljats totalt 21 487 000 kronor.
Fallolyckor är den vanligaste arbetsskadan och byggarbete är en av de hårdast drabbade yrkesgrupperna. För att minska antalet fallolyckor har AFA Försäkring i samarbete med Svenska Judoförbundet startat ett fallförebyggande träningsprogram på arbetsplatser i riskzonen. Nu är träningen i full gång och först ut är ett byggbolag i Göteborg.
AFA Försäkring startar till hösten ett traineeprogram i samarbete med Sigma Young Talent. Programmet heter ONE Trainee Program och syftar till att attrahera och utveckla affärskritisk IT-kompetens. ONE står för AFA Försäkrings värdeord: Omtanke, Nytta och Enkelhet, vilka genomsyrar hela AFA Försäkrings organisation.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.