Alla seminarier och evenemang
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.
Många av våra seminarier spelas in, så du har möjlighet att se inspelningarna i efterhand.
Brister i arbetsmiljön vid hemsjukvård riskerar att påverka patienternas säkerhet. Kan man samordna arbetsmiljöarbetet och arbetet med patientsäkerhet kan vården i hemmet bli tryggare och mer effektiv. Det visar forskning som presenterades den 28 augusti vid ett digitalt seminarium anordnat av Afa Försäkring.
SEMINARIET ÄR INSTÄLLT på grund av rådande situation med coronaviruset. Läs en kort intervju med Bengt Järvholm, från Umeå universitet, som berättar om den nya rapporten som skulle presenterats på seminariet. Rapporten finns även att ladda ner från denna sida. Se intervju och länk till rapporten nedan.
Seminarium från juni 2020 om att coronaviruset kan vara en arbetsmiljörisk och bör hanteras enligt åtgärdstrappan för arbetarskydd.
För sjätte året i rad ligger antalet allvarliga arbetsolyckor på 2,5 olyckor per 1 000 sysselsatta. De långa sjukskrivningarna minskar i antal i både offentlig och privat sektor men blir något längre. Det visar Afa Försäkrings årliga rapport om arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro som presenterades vid ett digitalt seminarium den 11 juni.
Föräldrapenningtillägget, FPT, är en försäkring som funnits sedan 2014. I en ny rapport berättar Afa Försäkring mer om utvecklingen kring föräldrapenningtillägget, vilka som omfattas och vad som gäller kring försäkringen. En förändring som skett under åren är att fler män börjat ta ut 61–90 dagars föräldrapenningtillägg.
En säker arbetsmiljö i industrin kräver att alla på arbetsplatsen är delaktiga. För att säkerheten även ska omfatta entreprenörer behöver arbetsmiljön finnas med redan i upphandlingen. Det visar ny forskning som presenterades den 29 maj vid ett digitalt seminarium arrangerat av Afa Försäkring.
Grundligare utredning av förmågan att arbeta, tydligare angivet mot vilket arbete arbetsförmågan bedöms och ökad möjlighet till rehabilitering. Det är några av förslagen i den delrapport regeringsutredaren Claes Jansson presenterade vid ett seminarium på Afa Försäkring.
Medverkar arbetsgivaren i rehabiliteringen kan anställda med psykisk ohälsa snabbare komma tillbaka i arbete. För att samverkan mellan vård, arbetsgivare och anställd ska fungera behövs en tydlig beskrivning av insatsens innehåll, kompetenskrav för rehabiliteringskoordinatorer och tydliga kriterier för vilka som erbjuds insatsen. Det visar ny forskning som presenterades den 6 maj vid ett digitalt seminarium arrangerat av Afa Försäkring.
Psykosociala riskbedömningar och dialog på arbetsplatsen kan bidra till en bättre arbetsmiljö. Viktigt är att medarbetarna får delta i processen. Det visar ny forskning som presenterades den 24 april vid ett digitalt seminarium arrangerat av Afa Försäkring.
Vill man förbättra en organisation i något avseende är det viktigt att chef och medarbetare har samma bild av utgångsläget när man börjar förändringsresan. Tycker chefen och arbetsgruppen lika initialt tenderar man att lyckas bättre med förändring än om man tycker olika. Det berättade forskare på ett seminarium om hur ledares och medarbetares olika uppfattningar påverkar hälsofrämjande insatser. Forskningen är finansierad av AFA Försäkring.
Under de senaste åren har sjukskrivningarna ökat i Sverige och de psykiska diagnoserna står för en stor del av ökningen. Personer som arbetar i så kallade kontaktyrken brukar ofta nämnas som en särskilt utsatt grupp.
Att tidigt uppmärksamma varningssignaler på ohälsa bland medarbetare är av stor betydelse för att förhindra utveckling av sjukdom och sjukskrivning. Vid ett seminarium på Afa Försäkring den 5 december presenterade Therese Eskilsson, forskare vid Umeå universitet, hur en strukturerad dialog mellan arbetsgivare och medarbetare kan främja återgång i arbete vid psykisk ohälsa.
Personer över 56 år har högre risk att bli långvarigt sjuka eller råka ut för ett allvarligt olycksfall i arbetet. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring som nyligen presenterades på ett seminarium, som också innehöll en presentation av Delegationen för senior arbetskraft och aktuell forskning på området.
Kollektivavtalade försäkringar är en av de vanligaste anställningsförmånerna. 9 av 10 anställda omfattas av minst en av de försäkringar Afa Försäkring administrerar, men många vet inte vilket försäkringsskydd de har. Vid ett seminarium den 12 november presenterades översiktligt de försäkringsskydd som gäller för anställda i olika sektorer.
Dödligheten vid hjärtinfarkt har minskat och fler som drabbas kan fortsätta att arbeta. För att den som fått hjärtinfarkt ska kunna arbeta igen behöver personens fysiska arbetskapacitet vägas mot kraven i arbetet och hänsyn tas till arbetsmiljön. Det visar den kunskapssammanställning som Per Gustavsson och Petter Ljungman nyligen presenterade vid ett seminarium på Afa Försäkring.
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.
Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektivavtalade försäkringar och reportage från arbetsplatser.