Alla seminarier och evenemang
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.
Många av våra seminarier spelas in, så du har möjlighet att se inspelningarna i efterhand.
I gruppen privatanställda arbetare har kvinnor högre risk för korta sjukfall än män. För kvinnor upp till 36 år har den kortvariga sjukfrånvaron ökat över tid och det beror främst på ökad psykisk ohälsa. Det visar Afa Försäkrings nya statistikrapport som presenterades den 8 oktober.
Kvinnor med en psykiatrisk diagnos sjukskrivs oftare än män med samma diagnos, trots att de bedöms ha samma arbetsförmåga. Det visar en rapport från Riksrevisionen som Pathric Hägglund nyligen presenterade på Afa Försäkring.
Tunga lyft och påfrestande arbetsställningar ökar risken att drabbas av ledsjukdomen artros i knän och höfter. Men det går inte att säga hur mycket en person kan belasta sin kropp innan det blir farligt. Det visar SBU:s nya kunskapssammanställning om artros som presenterades på AFA Försäkring den 23 september.
Bärbara datorer och smarta telefoner suddar ut gränsen mellan arbete och privatliv. Hur vi hanterar det beror ofta på hur tillgängliga vi förväntas vara för arbete på fritiden och för det privata på jobbet. Det visar resultat från ett forskningsprojekt som Calle Rosengren, Ann Bergman och Kristina Palm presenterade på Afa Försäkring.
Tvärtemot vad många kanske tror minskar tröttheten med åldern. Och nyckeln till hälsosammare skiftarbete verkar vara bra schemaläggning. Det visar resultaten från två forskningsprojekt som Torbjörn Åkerstedt och Göran Kecklund nyligen presenterade på Afa Försäkring.
För femte året i rad ligger antalet allvarliga arbetsolyckor på 2,5 olyckor per 1 000 sysselsatta. De långa sjukskrivningarna minskar inom både offentlig och privat sektor och blir dessutom kortare. Det visar Afa Försäkrings årliga rapport om arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro som presenterades den 11 juni.
Hjärt-kärlsjukdom, cancer och lungsjukdomar är de vanligaste arbetsrelaterade dödsorsakerna. Det visar två nya kunskapssammanställningar från Arbetsmiljöverket som nyligen presenterades på Afa Försäkring.
Halvdagsseminarium med chefen i fokus! Konferensen vänder sig till dig som arbetar med ledarskaps- och chefsfrågor och som vill ta del av de senaste forskningsrönen och få nya praktiska verktyg att använda i din arbetsvardag.
Vilken ersättning kan man få om man råkar ut för en arbetsskada? Och var söker man den? Det var två av frågorna som besvarades när Försäkringskassan och Afa Försäkring nyligen höll ett gemensamt seminarium och presenterade det kommande webbstödet Arbetsskadeguiden.
Afa Försäkring släpper en ny statistikrapport som beskriver utvecklingen av långa sjukfall med muskuloskeletal diagnos. Det finns en stor skillnad mellan olika yrkesgrupper och åldersgrupper när det gäller risken för långvarig sjukfrånvaro på grund av sjukdomar i muskler och skelett. Rapporten presenteras 24 april.
Det finns vissa belägg för att arbete med höjda armar orsakar besvär i skuldrorna. Starkare belägg finns för att arbete med armbågarna över axlarna orsakar skulderbesvär. Det visar den kunskapsöversikt om arbete över axelhöjd som nyligen presenterades på Afa Försäkring.
Två chefer som delar ledarskap i skolan kan både minska bördan för rektorer och förskolechefer och ge bättre undervisning. Men det kräver prestigelöshet, förtroende och gemensamma värderingar. Det visar den forskning Marianne Döös nyligen presenterade på Afa Försäkring.
Afa Försäkring släpper en ny statistikrapport som beskriver arbetsolycksfall i yrkesgrupper som jobbar nära människor på olika sätt, bland annat inom vården. Olycksfallen beror ofta på den mänskliga faktorn, exempelvis att två personer krockar med varandra.
Den arbetande befolkningen blir allt äldre och vi förväntas alla jobba längre. Ett hållbart arbetsliv kräver strategier för arbetsanpassning och en mer positiv attityd till åldrande. Det visar den forskning som Mikael Widell Blomé nyligen presenterade på Afa Försäkring.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har sammanställt kunskap om arbetsmiljöns betydelse för ohälsa. Vid ett seminarium framkom hur sammanställningen kan användas för att identifiera områden där det behövs mer forskning.
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.
Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektivavtalade försäkringar och reportage från arbetsplatser.