Prenumerera på pressmeddelanden
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Pressmeddelanden från Afa Försäkring publiceras kontinuerligt på denna sida.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Afa Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Statistiken visar att störst skillnad mellan kvinnor och män när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro finns i Dalarnas län. I Gotlands län är skillnaden mellan könen minst.
Ny statistik visar att risken för långvarig sjukfrånvaro minskade mellan 2021 och 2022. De två största diagnoserna bakom långvarig sjukfrånvaro är psykiska och muskuloskeletala, som till exempel ledsjukdomar, ryggsjukdomar och sjukdomar i mjukvävnader. Det visar Afa Försäkrings stora årliga statistikrapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på svensk arbetsmarknad. I rapporten presenteras statistik för olika yrkesgrupper, åldersgrupper, kön och avtalsområden.
Den 10 juni släpps Afa Försäkrings stora årliga statistikrapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på svensk arbetsmarknad, med statistik uppdelad på olika yrkesgrupper, åldersgrupper, kön och avtalsområden. Den visar bland annat att flest allvarliga arbetsolyckor drabbar män och att en fallolycka fortfarande är den vanligaste orsaken bakom ett allvarligt arbetsolycksfall, medan lastningsolyckor är näst vanligast.
Anställda inom yrkesgrupperna städ och fastighet har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet för hela den svenska arbetsmarknaden. Den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall är en fallolycka. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro inom städ och fastighet.
Psykisk ohälsa är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Nu ökar denna typ av ohälsa även i byggbranschen till följd av hög arbetsbelastning och tidspress. Emma Cedstrand, vid Karolinska institutet, ska ta fram riktlinjer för hur tjänstemän och arbetare i branschen kan förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Kritik och personangrepp vid dialog med medborgare i sociala medier skapar stress för kommunanställda. Åsiktsbaserade inlägg dygnet runt sätter gamla normer ur spel och kunskap saknas om hur det påverkar de anställda. Maria Grafström, vid Stockholms universitet, ska utveckla en vägledning för digital medborgardialog i kommuner.
Ambulanssjukvårdare behandlar patienter samtidigt som de navigerar i trafiken och kommunicerar med sjukhuspersonal. Trots att man vet att arbetet är stressigt saknas kunskap om deras kognitiva arbetsmiljö. Cecilia Berlin, vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, ska utveckla en modell för bedömning av mental arbetsbelastning i ambulanssjukvården.
Medborgarkommunikation i sociala medier, kognitiv arbetsmiljö i ambulanssjukvården och organisatorisk och social arbetsmiljö i byggbranschen. Det är ämnena för tre av de elva forskningsprojekt som beviljats sammanlagt 40 miljoner kronor av Afa Försäkring i 2024 års första anslagsomgång.
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett av projekten leds av Pia Tham, forskare vid Uppsala universitet, som tilldelas nära 5 miljoner kronor för att undersöka hur friska arbetsgrupper inom socialtjänsten kan skapas och bibehållas.
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett av projekten leds av Jens Wahlström, forskare Umeå universitet, som tilldelas nära 4 miljoner kronor för att för att identifiera mätbara organisatoriska friskfaktorer och utveckla metod för att mäta organisationshälsa.
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett projekt leds av Tina Sundelin, forskare på Stockholms universitet, som tilldelas nära 2,5 miljoner kronor för forskning om hur timing av stressande aktiviteter på jobbet kan påverka sömn och återhämtning inom socialtjänst, vård- och omsorgsyrken.
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett projekt leds av Thomas Andersson, forskare på Högskolan i Skövde, som tilldelas nära 3 miljoner kronor för forskning om politiken som potentiell organisatorisk friskfaktor i kommuner.
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett av projekten leds av Åsa Tjulin, forskare på Mittuniversitetet i Östersund, som tilldelas drygt 4 miljoner kronor för att granska och identifiera vad som kännetecknar en attraktiv arbetsplats och ett attraktivt arbete utifrån studerandes, läkares, sjuksköterskors och arbetsgivares perspektiv – och om dessa perspektiv är förenliga.
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Två av projekten leds av Lydia Kwak respektive Marta Roczniewska, båda forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm, som tilldelas sammanlagt nära 10 miljoner kronor till varsitt projekt för att forska om friskfaktorer på organisatorisk nivå.
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett projekt leds av Lotta Dellve, forskare på Göteborgs universitet, som tilldelas 3,5 miljoner kronor för forskning om kommunikationsflödens och kommunikationsklimatets betydelse som organisatoriska friskfaktorer.
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Ett av projekten leds av Ann Rudman, forskare vid Högskolan Dalarna, som tilldelas närmare 5 miljoner kronor för att undersöka hur friskfaktorer påverkar sjuksköterskors arbetstillfredsställelse, arbetsengagemang och hälsa under yrkeslivet.
Vad är det som främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag. Det treåriga programmet finansieras av Afa Försäkring och omfattar 40 miljoner kronor och genomförs i syfte att bidra till långsiktigt friska, hållbara och attraktiva arbetsplatser.
Välkommen att bevaka hybridseminarium 8 maj kl. 9–10. Under seminariet presenteras en rapport som beskriver ökningen av hudcancer i Sverige och kunskap om vad man idag vet om varför yrkesrelaterad hudcancer uppkommer och hur man kan arbeta förebyggande.
Välkommen att bevaka hybridseminarium 2 maj kl. 9–10. Hantverkare och personal inom hemsjukvård och äldreomsorg reser i arbetet utan att omfattas av de regelverk som gäller yrkesförare. Idag saknas kunskap om deras olycksrisk i trafiken. Nu har ett forskningsprojekt finansierat av Afa Försäkring granskat detta. Resultaten presenteras på ett frukostseminarium den 2 maj. Delta på plats eller digitalt.
En ny rapport från Afa Försäkring beskriver allvarliga arbetsolyckor som inträffar på grund av att människor oavsiktligt har skadat varandra fysiskt. Det är främst kvinnor som drabbas. Högst är risken för yrkesgrupperna undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, m.fl. samt för personal inom barnomsorg och förskola.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.