AKAP-­KR: Särskild avtals­pension


Särskild avtals­pension är en del av AKAP-KR och finns i två former:

  • Överens­kommelse om särskild avtals­pension. En anställd och en arbetsgivare kan komma överens om särskild avtals­pension. Inga ålders­ eller arbetstidsregler finns, utan särskild avtals­pension bygger på en enskild överens­kommelse mellan arbetsgivaren och den anställda. Det går att komma överens om antingen hel eller partiell särskild avtals­pension.

  • Särskild avtals­pension för personal i räddningstjänsten. Personal i räddnings­ tjänsten som arbetar i utryckningsstyrka och som uppfyller krav på ett visst antal års tjänstgöring har rätt till särskild avtals­pension tidigast vid 58 års ålder. Sedan 2023 har den som kvalificerat sig för denna avtals­pension möjlighet att komma överens med arbetsgivaren om att avstå rätten till särskild avtals­pension i utbyte mot ett särskilt tillägg till pensionsavgiften till AKAP­KR om 12 procent på den pensionsgrundande lönen.

Särskild avtals­pension (hel eller partiell) enligt överens­kommelse

Reglerna för särskild avtals­pension för anställda hos kommunal arbetsgivare är flexibla. Dels finns inga krav på att den anställda ska ha uppnått en viss ålder, dels regleras varken pensionsnivåer eller pensioneringens omfattning. Detaljerna kommer arbetsgivaren och den anställda överens om i varje enskilt fall.

En sådan överens­kommelse mellan arbetsgivare och anställd kan gälla hel eller partiell särskild avtals­pension. Partiell särskild avtals­pension kan högst motsvara den minskade sysselsättningsgraden.

Både hel och partiell särskild avtals­pension kan längst betalas till dess att den anställda fyllt 69 år (enligt 32a § LAS). I vart fall betalas särskild avtals­pension ut till och med kalendermånaden innan den anställda fyller 66 år.

Arbetsgivaren och den anställda kan fritt komma överens om villkoren för särskild avtals­pension, exempelvis:

  • Omfattningen av den särskilda avtals­pensionen, hel eller partiell.

  • Från vilken tid den särskilda avtals­pensionen ska betalas ut.

  • Vilken pensionsnivå i procent av pensionsunderlaget som ska gälla.

  • Om arbetsgivaren ska fortsätta betala in pensionsavgift enligt AKAP-KR för den anställda under tiden som hon eller han uppbär särskild avtals­pension.

  • Om andra förvärvsinkomster under tiden med särskild avtals­pension ska räknas av så att den särskilda avtals­pensionen minskas (så kallad samordning).

  • Om, vid partiell särskild avtals­pension, den ska upphöra (huvudregeln) eller inte om sysselsättningsgraden i anställningen ändras eller anställningen upphör på den anställdas initiativ.

Särskild avtals­pension för anställda i räddningstjänsten

Rätten till denna särskilda avtals­pension tillkommer anställda inom räddningstjänsten med huvudsaklig tjänstgöring i utryckningsstyrka. Om den anställda har arbetat i räddningstjänsten i minst 30 år varav minst 25 av dessa år i utryckningsstyrka får hon eller han rätt att avgå från anställningen med särskild avtals­pension. Den särskilda avtals­pensionen betalas ut tidigast från 58 års ålder och längst till och med månaden innan den anställda fyller 65 år.

Under tiden som den anställda får särskild avtals­pension fortsätter arbetsgivaren att betala in pensionsavgift till AKAP-KR till 65 års ålder. Den anställdas pensionsrätt i AKAP-KR fortsätter med andra ord att växa trots att hon eller han gått i pension. Däremot påverkas den allmänna pensionen negativt, eftersom lönen bortfaller.

Möjlighet att komma överens om att avstå den särskilda avtalspensionen

En nyhet som infördes 2023 är att en anställd som har rätt till särskild avtals­pension inom räddningstjänsten har möjlighet att komma överens med arbetsgivaren om att avstå denna. Vid en sådan överens­kommelse ska arbetsgivaren betala in ett särskilt tillägg av pensionsavgift till AKAP-KR om 12 procent på den pensionsgrundande lönen. Det förutsätter att arbetsgivaren och den anställda också enats om vilka arbetsuppgifter som den anställda ska utföra med hänsyn till hans eller hennes behov, förutsättningar och önskemål samt arbetsgivarens kompetensbehov. En sådan överens­kommelse gäller för ett år i taget om inte annat överenskommits. Den anställda har rätt att behålla sin grundlön i förhållande till sysselsättningsgraden oavsett vilka arbetsuppgifter som överens­kommelsen avser.

Pensionens storlek

Under tiden med särskild avtals­pension för anställda som omfattas av AKAP-KR är ersättningsnivån 73,5 procent av pensionsunderlaget vid beräkningstidpunkten upp till och med 7,5 inkomstbasbelopp. För delar av pensionsunderlaget däröver och upp till och med 20 inkomstbasbelopp är pensionsnivån 55 procent. För pensionsunderlagets delar över 20 och upp till och med 30 inkomstbasbelopp är pensionsnivån 27,5 procent.

Anställda från och med den 1 januari 2023 utan tidigare varaktig an­ställning inom Räddningstjänsten

Anställda från och med den 1 januari 2023 utan tidigare varaktig an­ställning inom Räddningstjänsten har inte rätt till Särskild avtals­pension (SAP-R). Under vissa förutsättningar och under tid med huvudsaklig tjänstgöring i utryckningsstyrka betalas 2 000 kr per månad som en extra pensionsavsättning som den anställda kan välja att istället få utbetald som lön. De som var anställda före den 1 januari 2023 kan välja att avsäga sig sin framtida rätt till SAP-R helt och gå över till den nya modellen med ett tillägg på 2 000 kronor per månad. Även anställd före 1 januari 2023 som inte kan uppfylla tidsvillkoren för SAP-R får tillägget på 2 000 kronor per månad.

Alla som är anställda inom räddningstjänsten med huvudsaklig tjänstgöring i utryckningsstyrka har rätt till ett utökat stöd för karriärplanering och kompetensutveckling. Det gäller oavsett om an­ställning skett före eller efter årsskiftet 2022/2023. Syftet är att vidga möjlighet till fortsatt arbete när huvudsaklig tjänstgöring i utryckningsstyrka inte längre är möjlig.

AKAP-KR: Familje­skydd

Efterlevandeförmåner för anställda som omfattas av AKAP-KR regleras i Familje­skydd enligt AKAP-KR. Det beskrivs i avsnittet om Dödsfall.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd