Pension

Uttagsregler för allmän pension

Uttagsåldrar

Under 2024 gäller 63 år som lägsta uttagsålder för de inkomstgrundade delarna i allmän pension, alltså inkomstpension och premiepension. Inkomstpension och premiepension kan tas ut var för sig men har man rätt till tilläggspension (födda 1938–1953) måste den delen tas ut samtidigt med inkomstpension.

Under 2024 är 66 år den lägsta ålder vid vilken man kan få garantipension. De flesta som har rätt till garantipension har varit yrkesarbetande och denna pensionsdel fungerar därför som utfyllnad.

Ansökan om uttag av allmän pension

Huvudregeln för att få ut allmän pension är att den försäkrade själv måste vara aktiv och ansöka skriftligt på en blankett som Pensionsmyndigheten tillhandahåller.

Det enda undantaget från huvudregeln att egen ansökan krävs är att Pensionsmyndigheten kan betala ut pensionen automatiskt till personer som har hel sjukersättning beviljad ända fram till 66-årsmånaden. Om automatisk utbetalning gäller för en försäkrad, får hon eller han ett brev från Pensionsmyndigheten några månader före 66-årsdagen. Annars gäller huvudregeln om att egen ansökan måste skickas in.

På ansökan ska den försäkrade ange från vilken månad hon eller han vill ha ut sin pension och om uttaget ska vara helt (100 procent) eller en lägre andel, till exempel 75 procent, 50 procent eller 25 procent.

Det går bra att börja ta ut exempelvis inkomstpension och premiepension vid olika tidpunkter och i olika stora delar. Om den försäkrade har rätt till både inkomstpension och tilläggspension måste uttaget av dessa två delar dock alltid samordnas.

Inkomstpensionstillägget betalas ut automatiskt

Förmånen Inkomstpensionstillägg behöver inte ansökas om separat. Pensionsmyndigheten bedömer och fattar beslut i varje enskilt fall och betalar ut inkomstpensionstillägg automatiskt sedan september 2021 till dem som har rätt till det.

Ansökan om bostadstillägg, BTP

Den försäkrade måste själv lämna in en särskild ansökan till Pensionsmyndigheten för att få rätten till bostadstillägg för pensionärer prövad. Blanketter för ansökan om BTP vid ålderspension kan laddas ned och skrivas ut från webbplatsen pensionsmyndigheten.se eller beställas från Pensionsmyndighetens kundservice, tel 0771-776 776.

Ett gott råd är att den försäkrade bör vänta med att göra en ansökan tills hon eller han vet hur stora pensionsutbetalningarna och den samlade inkomsten blir. Myndigheten kan inte fatta beslut förrän det är känt både hur mycket allmän pension och hur mycket avtals-/tjänste­pension som den försäkrade får ut. Bostadstillägget kan betalas ut retroaktivt för tre månader.

Särskilt bostadstillägg, SBTP, behöver man inte ansöka om separat. Den förmånen betalas ut automatiskt till den BTP-berättigade som har rätt till även SBTP.

Utförlig infor­mation om BTP inklusive länk till en ”räknesnurra”, där man själv kan beräkna om man har rätt till BTP, finns på Pensionsmyndigheten.

Infor­mation om statens förvaltningsalternativ för premiepensionen

Statens förvaltningsalternativ för premiepensionen bygger på två grundfonder, AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. Dessa är byggstenar i Sjunde AP-fondens övriga fonder och ingår också i det ordinarie fondutbudet för premiepensionen.

Mer infor­mation finns på Pensionsmyndigheten.

Till detta ordinarie fondutbud hör också den statliga fonden AP7 Såfa. Förutom att vara fritt valbar är AP7 Såfa också den fond som premiepensionssparare som inte gör ett aktivt val – ”icke-väljare” – placeras i.

Arbetsgivarens beräkning och inbetalning av avgifter till AKAP-KR

Pensionsavgiften för AKAP-KR beräknas i procent av varje anställds pensionsgrundande lön. Från och med 2023 gäller 1,5 procentenheter högre avgifter än tidigare. Aktuella pensionsavgifter från och med 2023 är:

  • 6 procent på pensionsgrundande lönedelar under 7,5 inkomstbasbelopp och 31,5 procent på pensionsgrundande lönedelar däröver och upp till 30 inkomstbasbelopp

  • 6 procent på hela den pensionsgrundande lönen efter att den anställda uppnått den så kallade LAS­-åldern (69 år från 2023) enligt 32a § LAS.

Arbetsgivaren ska beräkna pensionsavgiften för ett halvt kalenderår i taget, uppräknat med förändringen av prisbasbeloppet. Detaljerade instruktioner om hur beräkningen ska göras i olika situationer finns i avtalstextens § 3 Pensionsavgifter.

Inbetalningarna ska göras fyra gånger per år: senast den 31 mars, 30 juni, 30 september och 31 december.

Omval eller flytt av pensionskapital i AKAP-KR och KAP-KL

Valbara försäkringsgivare är de som har anslutit sig till det avgiftsbestämda systemet för kommunala pensionsavtal och systemet gäller även vid omval eller flytt av pensionskapital. Samma valbara försäkringsgivare gäller i både AKAP-KR och den avgiftsbestämda pensionsdelen i KAP-KL.

För mer infor­mation om alla produkter, förvaltningsavgifter, omvals- och flyttregler samt blanketter med mera, se valcentralernas hemsidor: pensionsvalet.se och valcentralen.se.

Uttagsregler för ålderspension enligt AKAP-KR

Hela ålderspensionen från AKAP-KR är avgiftsbestämd och den anställda väljer själv försäkringsgivare och kommer överens med försäkringsgivaren om tidpunkt och andra detaljer. Det kan exempelvis gälla partiellt uttag under några år, till exempel 25, 50 eller 75 procent i stället för 100 procent.

Sedan 2023 är 60 år den tidigaste tidpunkten för uttag av AKAP-KR:s ålderspension (tidigare 55 år).

Om den anställda själv inte ansökt om att börja ta ut sin pension vid en viss tidpunkt, påbörjas utbetalningen automatiskt då den anställda fyllt den i 32 a § LAS angivna åldern plus tolv månader. Från 2023 är det 69 år plus tolv månader, alltså 70 år.

Huvudregeln är att den avgiftsbestämda ålderspensionen betalas ut månadsvis och livsvarigt. Det krävs en särskild överens­kommelse mellan den anställda och försäkringsgivaren om pensionen ska utbetalas under kortare tid. Sedan 2023 är den kortaste utbetalningstiden tio år.

Uttagsregler för ålderspension enligt KAP-KL

Avtalet om KAP-KL innehåller flera olika pensionsdelar, med olika regler och uttagsåldrar.

Avgiftsbestämd ålderspension

Utbetalning av avgiftsbestämd ålderspension sker månadsvis och livsvarigt. Om pensionen ska utbetalas under kortare tid, kan överens­kommelse ske mellan den anställda och försäkringsgivaren i samband med ansökan om utbetalning.

Den anställda kommer själv överens med ”sin” försäkringsgivare om tidpunkten för när uttaget ska påbörjas, dock tidigast från 60 år. Det finns ingen senaste ålder, men om den anställda inte kommit överens med försäkringsgivaren om något annat, påbörjas utbetalningarna automatiskt tolv månader efter att hon eller han fyllt 69 år, det vill säga månaden efter den månad då den anställda fyllt 70 år.

Beroende på vilka regler som respektive försäkringsgivare har, kan den anställda också göra andra överens­kommelser. Det kan exempelvis gälla delvis uttag under några år (till exempel 75 procent i stället för 100).

Förmånsbestämd ålderspension

Får tas ut tidigast från och med 61-årsmånaden och senast från och med månaden efter 67-årsmånaden. Pensionen kan betalas ut tre månader efter det att arbetsgivaren fått ansökan. Utan ansökan betalas pension ut från och med kalendermånaden efter den då den anställda fyller 67 år, eller den senare kalendermånad efter den då hon eller han avgår från anställningen.

Förtida uttag av förmånsbestämd pension kan ske helt eller partiellt tidigast från 61 års ålder. Tiden räknas dock fram till 65 års ålder om ett förtida uttag görs, det vill säga den så kallade tidsfaktorn räknas fram till 65 års ålder även om uttag sker tidigare. Om pensionen tas ut tidigare, blir dock månadsbeloppet lägre – och förblir lägre livet ut. Det följer av att pensionen betalas ut under en längre tid.

Livränta

Pension enligt KAP-KL betalas som livränta om den försäkrade bytt avtalsområde under den yrkesverksamma tiden och inte arbetar i kommun- och regionsektorn vid pensionsavgång. Pensionsrätten i KAP-KL finns kvar och betalas som livränta vid uttag. Livränta får tidigast tas ut från och med 61-årsmånaden och senast från och med månaden efter 67-årsmånaden, med samma möjlighet som i förmånsbestämd ålderspension till ytterligare uppskjutet uttag om den försäkrade fortsatt att arbeta i kommun- och regionsektorn även efter 67 års ålder.

Intjänad pensionsrätt

Intjänad pensionsrätt kallas den ”transporterade” pensionsrätt som den försäkrade eventuellt hann tjäna in i det tidigare pensionsavtalet PA-KL innan det ersattes av pensions- och försäkringsavtalet PFA 1998. Intjänad pensionsrätt får tas ut tidigast från och med 61-årsmånaden och senast från och med månaden efter 67-årsmånaden, med samma möjlighet som i förmånsbestämd ålderspension till ytterligare uppskjutet uttag om du fortsatt att arbeta i kommun- och regionsektorn även efter 67 års ålder.

Uttagsregler för särskild avtals­pension

Särskild avtals­pension enligt AKAP-KR och KAP-KL

Överenskommen hel särskild avtals­pension betalas ut till och med månaden före 66-årsmå- naden eller den tidigare tidpunkt då intjänad pensionsrätt eller förmånsbestämd ålderspension betalas ut (eller enligt annan överens­kommelse med arbetsgivaren). I AKAP-KR kan såväl hel som partiell särskild avtals­pension betalas till 69 år (LAS-åldern). I KAP-KL anges att partiell särskild avtals­pension kan betalas längst till 67 år.

Även den partiella pensionen kan upphöra tidigare. Det gäller om intjänad pensionsrätt eller förmånsbestämd ålderspension börjar betalas ut tidigare eller om sysselsättningsgraden ändras eller anställningen upphör på den anställdas initiativ.

Särskild avtals­pension för anställda i räddningstjänsten

Särskild avtals­pension enligt KAP-KL:s bestämmelser för anställda i räddningstjänsten får tas ut tidigast från 58 års ålder. Den särskilda avtals­pensionen betalas ut längst till och med månaden innan den anställda fyller 65 år.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd