Aktuellt – pension

Nyheter i lagstiftningen

Prisbasbelopp och inkomstbasbelopp 2025

Det av Statistiska centralbyrån årligen beräknade och av regeringen fastställda prisbasbeloppet för 2025 är 58 800 kronor, det vill säga 1 500 kronor högre än det för 2024.

Prisbasbeloppets storlek påverkar samtliga socialförsäkringsersättningar och andra belopp som beräknas utifrån prisbasbeloppet.

Det av Pensionsmyndigheten årligen beräknade och av regeringen fastställda inkomstbasbeloppet för 2025 är 80 600 kronor, det vill säga 4 400 kronor högre än 2024. Inkomstbasbeloppet används i ett flertal sammanhang på sakområdet Pension.

Nyhet 2025: Möjlighet att göra uppehåll i pågående utbetalning av tjänste­pension eller ändra utbetalningstid

Hittills har det bara varit möjligt att ”pausa” en påbörjad utbetalning av allmän pension. I slutet av oktober 2024 fattade riksdagen dock beslut om att uppehåll i utbetalningarna ska vara möjliga att göra även när det gäller tjänste­pension från en tjänstepensionsförsäkring eller pensionssparkonto. Det blir också möjligt att ändra utbetalningstiden. Dessa ändringar i lagstiftningen träder i kraft den 1 januari 2025.

Läs mer om konsekvensändringarna för avtalspensionsplanerna på KR-området nedan, samt i avsnittet om kollektivavtalad pension och avsnittet KAP-KL – en sammanfattning.

Sammanfattning av några åldersregler 2025 med koppling till allmän pension

Från och med den 1 januari 2020 har de lägsta åldrarna för uttag av allmän pension samt den så kallade LAS-åldern höjts stegvis. Följande gäller under 2025:

63 år är lägsta åldern 2025 för uttag av inkomstgrundad pension

De inkomstgrundade delarna är inkomstpension med eventuell tilläggspensionsdel samt premiepension. Personer födda 1962 fyller 63 år under 2025.

66 år är lägsta åldern 2025 för utbetalning av garantipension

Åldersgränsen för garantipensionens tidigaste utbetalningsstart följer slutåldern för utbetalning av flera socialförsäkringsersättningar, till exempel sjukersättning, samt arbetslöshetsersättning (a-kassa). Personer födda 1959 fyller 66 år under 2025.

LAS-åldern är 69 år

Den så kallade LAS-åldern är rätten att kvarstå i an­ställning enligt 32a § LAS. Bestämmelsen är tvingande till den anställdas fördel och inte möjlig att avtala bort. Personer födda 1956 fyller 69 år under 2025.

Begreppet ”riktålder” för pension (tillämpas först 2026)

Syftet med att införa en riktålder är att åstadkomma en tydligare koppling av det allmänna pensionssystemet till den förväntade livslängdens utveckling. Regeringen har redan utfärdat förordningar enligt vilka riktåldern under en lång rad år (2026, 2027, 2028, 2029 och 2030) kommer att bli 67 år.

Pensionsmyndigheten, som varje år lägger förslag till regeringen om riktåldern sex år framåt i tiden, räknar så här:

  • Först räknar man ut befolkningens återstående medellivslängd vid 65 års ålder fem år före beräkningsåret. Låt oss kalla det XX år.

  • Från det dras YY år, som var motsvarande värde för år 1994 (det år då pensionssystemet beslöts). Skillnaden kan vi kalla ZZ.

  • Av ZZ ska man ta två tredjedelar och lägga till 65 och avrunda resultatet till närmaste helår. Resultatet är riktåldern som ska tillämpas sex år senare.

Nyheter i kollektiv­avtalet

När denna Handbok trycks finns följande förhandlingsnyheter inför 2025 att redovisa i kollektivavtalen inom området Pension.

Automatisk överföring av vissa anställda med partiell sjukersättning

Den 1 januari 2025 genomfördes en automatisk överföring till AKAP-KR av vissa anställda med pågående an­ställning i kommunal sektor 2024-12-31. Överföringen avser personer som före år 2023 omfattades av de äldre pensionsavtalen KAP-KL, PFA 01 och PFA 98 och som på grund av partiell arbetsoförmåga undantogs från den automatiska övergången den 1 januari 2023 till AKAP-KR.

Gruppen som överförts till AKAP-KR omfattar även anställda med partiell arbetsförmåga som före år 2023 kvarstod i PA-KFS 09 på grund av sjukdom eller arbetsskadelivränta enligt SFB. Denna grupp omfattas av AKAP-KR på den del arbetsförmåga föreligger.

Anställda som förts över till AKAP-KR (automatiskt eller genom eget val under våren 2025) kommer från och med den 1 januari 2025 också att helt omfattas av avgifts­befrielse­försäkringen för AKAP-KR. Anställda som förts över till AKAP-KR från PA-KFS 09 omfattas av särskilda övergångsbestämmelser i denna del.

Möjlighet att göra uppehåll i pågående utbetalning av tjänste­pension eller ändra utbetalningstid

Från och med den 1 januari 2025 eller senast från den 1 juli 2025 finns två nya möjligheter till individuell anpassning av AKAP-KR och KAP-KL samt PFA 01 och PFA 98:

  • Den som påbörjat ett uttag av avtals­pension får komma överens med sin försäkringsgivare om att göra uppehåll i utbetalningarna under en viss tidsperiod, alltså ”pausa” uttaget.

  • En tidigare överenskommen kortare utbetalningstid får ändras till en längre. Läs mer i avsnittet om AKAP-KR och avsnittet om KAP-KL och de äldre pensionsavtalen.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd