Tvist om sjuklön
Tvist om rätten till sjuklön ska handläggas enligt lagen om rättegång i arbetstvister. Det innebär att ärendet kan komma att avgöras i första instans av tingsrätt, eller av Arbetsdomstolen. En sådan tvist kan gälla om ett anställningsförhållande finns eller på vilket underlag sjuklönen ska beräknas.
Vid tvist om den anställdas arbetsförmåga varit nedsatt på grund av sjukdom ska Försäkringskassan lämna yttrande i frågan om det kommer en begäran om detta från arbetsgivare, arbetstagare, arbetstagarorganisation eller domstol.
Försäkringskassans beslut om ”förstadagsintyg”, avslag på ansökan om högre ersättning vid omfattande frånvaro eller avslag på ansökan om försäkring mot sjuklönekostnader överklagas genom begäran om omprövning och genom besvär till förvaltningsrätten.
Ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön
Om tvist uppstår mellan arbetsgivaren och en anställd om rätten till sjuklön kan Försäkringskassan, efter ansökan från den anställda, i vissa fall betala ersättning enligt socialförsäkringsbalken, SFB. Men då måste tvisten gälla frågan om arbetsförmågans nedsättning på grund av sjukdom eller frågan om arbetstagarförhållande föreligger. Om Försäkringskassan finner det sannolikt att den anställda har rätt till den begärda sjuklönen lämnar Försäkringskassan ersättning. Ersättningen lämnas med skäligt belopp men kan högst vara 80 procent av den försäkrades sjukpenninggrundande inkomst (SGI), alltså i praktiken motsvarande sjukpenning på normalnivå.
Gäller tvisten något annat, till exempel storleken på sjuklönen, lämnar Försäkringskassan inte någon ersättning.