Inkomster från förvärvsarbete, inklusive egen näringsverksamhet, är givetvis pensionsgrundande. Men också vissa socialförsäkringsersättningar ger pensionsrätt.
Det gäller de ersättningar som kompenserar för inkomstbortfall, exempelvis sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjukersättning, aktivitetsersättning, föräldrapenning, arbetslöshetsersättning, arbetsskadelivränta, aktivitetsstöd med flera.
Det är bara personer som deklarerar sin inkomst som får pensionsrätt för inkomsten. För att pensionsgrundande inkomst ska kunna beräknas, krävs därför en sammanlagd inkomst under kalenderåret på minst 42,3 procent av prisbasbeloppet (inkomstgränsen för att lämna självdeklaration). 42,3 procent av prisbasbeloppet är 24 238 kronor år 2024.
Inkomst från samma utbetalare som understiger 1000 kr per år är inte pensionsgrundande. På sådana inkomster betalas inga avgifter och någon kontrolluppgift behöver inte lämnas. Samma regler gäller för egenföretagare.
Innan den pensionsgrundande inkomsten fastställs ska avdrag göras för den allmänna pensionsavgiften. Endast inkomster upp till ett tak på 7,5 inkomstbasbelopp efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften på 7 procent ger pensionsrätt.
Pensionsgrundande belopp
Pensionsgrundande belopp är en extra pensionsrätt som man kan få utöver de pensionsrätter som beräknas utifrån den pensionsgrundande inkomsten, PGI. Pensionsgrundande belopp ges till:
föräldrar till barn mellan 0 och 4 år, så kallade barnår. Högst fyra sådana år per barn och familj. För adopterade barn gäller särskilda regler.
studerande med studiemedel. 138 procent av utbetalat studiebidrag ligger till grund för beräkningen.
värnplikt eller annan plikttjänstgöring under minst 120 dagar i följd.
Värnplikten avskaffades den 1 juli 2010 men återinfördes 2018. Samma regler för intjänande av pensionsgrundande belopp gäller nu som tidigare för grundutbildning som genomförs med värnplikt. Militär grundutbildning på frivillig grund ger dock inte rätt till pensionsgrundande belopp.
PGI och pensionsgrundande belopp vid sjuk- och aktivitetsersättning
Även personer som uppbär inkomstrelaterad sjuk- eller aktivitetsersättning får pensionsgrundande belopp.
Sjuk- och aktivitetsersättningen i sig är pensionsgrundande inkomst, PGI. Därför fylls pensionsrätten på med ett pensionsgrundande belopp som är 93 procent av antagandeinkomsten vid hel sjuk-/aktivitetsersättning.