Kompetens- och omställningsavtal KOM-KR
Allmänt om KOM-KR
KOM-KR syftar till att möta arbetsgivarens, sektorns och arbetsmarknadens kompetensförsörjningsbehov genom insatser som främjar livslångt lärande och stärker den anställdas ställning på arbetsmarknaden.
KOM-KR i dess lydelse från den 1 oktober 2022 är tecknat mellan Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation på arbetsgivarsidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFR:s förbundsområden Allmän kommunal verksamhet, Hälso- och sjukvård samt Läkare jämte i förbundsområdena ingående organisationer, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer på arbetstagarsidan.
Det är två lagar som påverkat innehållet i KOM-KR, Lagen om grundläggande omställnings- och kompetensstöd och Lagen om omställningsstudiestöd.
Syftet med lagen om grundläggande omställnings- och kompetensstöd är att stärka enskilda personers framtida ställning på den svenska arbetsmarknaden. För att anställda i sektorn ska kunna få samma möjligheter som andra på arbetsmarknaden och för att möjliggöra för medlemmar i SKR och Sobona att få statlig ersättning för grundläggande omställnings- och kompetensstöd har KOM-KR utformats efter lagen om grundläggande omställnings- och kompetensstöd.
Syftet med lagen om omställningsstudiestöd är att förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som stärker deras framtida ställning på arbetsmarknaden. För att ytterligare stärka de ekonomiska förutsättningarna att studera för anställda inom sektorn innehåller KOM-KR ersättningar som kompletterar det statliga omställningsstudiestödet.
Vilka anställda omfattas?
KOM-KR gäller för personer som är anställda hos en kommunal arbetsgivare. Det innebär att även personer med anställning enligt andra lönekollektivavtal än Huvudöverenskommelse (HÖK) och Sobonas branschbestämmelser (BÖK) kan omfattas av avtalet. Exempel på andra kollektivavtal är Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser (BEA) och Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare (PAN).
Avtalet gäller i princip alla anställda i den kommunala sektorn oavsett tillämpligt kollektivavtal. Det finns några undantag.
Avtalet gäller såväl tillsvidareanställda som tidsbegränsat anställda.
De olika insatserna och stöden/ersättningarna har olika tillämpningsområden och kvalifikationsvillkor vilket framgår av avtalets bestämmelser eller kapitel. Nedan ges en kort sammanfattning av stöd och insatser enligt KOM-KR. För vidare läsning om respektive stöd och insats, se KOM-KR i lydelse 2022-10-01.
Information från arbetsgivaren om Omställningsfonden
Arbetsgivare ska informera de anställda, oavsett anställningsform eller sysselsättningsgrad, om möjlighet till stöd från Omställningsfonden. För vidare information se Partsgemensam kommentar till Överenskommelse om Kompetens- och omställningsavtal i lydelse 2022-10-01.