Kompetens- och omställningsavtal KOM-KR

Allmänt om KOM-KR

KOM-KR syftar till att möta arbetsgivarens, sektorns och arbets­marknadens kompetensförsörjningsbehov genom insatser som främjar livslångt lärande och stärker den anställdas ställning på arbets­marknaden.

KOM-KR i dess lydelse från den 1 oktober 2022 är tecknat mellan Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona – Kommunala företagens arbetsgivar­organisation på arbetsgivar­sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFR:s förbundsområden Allmän kommunal verksamhet, Hälso- och sjukvård samt Läkare jämte i förbundsområdena ingående organisationer, Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer på arbetstagarsidan.

Det är två lagar som påverkat innehållet i KOM-KR, Lagen om grund­läggande omställnings- och kompetensstöd och Lagen om omställningsstudiestöd.

Syftet med lagen om grund­läggande omställnings- och kompetensstöd är att stärka enskilda personers framtida ställning på den svenska arbets­marknaden. För att anställda i sektorn ska kunna få samma möjligheter som andra på arbets­marknaden och för att möjliggöra för medlemmar i SKR och Sobona att få statlig ersättning för grund­läggande omställnings- och kompetensstöd har KOM-KR utformats efter lagen om grund­läggande omställnings- och kompetensstöd.

Syftet med lagen om omställningsstudiestöd är att förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som stärker deras framtida ställning på arbets­marknaden. För att ytterligare stärka de ekonomiska förutsättningarna att studera för anställda inom sektorn innehåller KOM-KR ersättningar som kompletterar det statliga omställningsstudiestödet.

Vilka anställda omfattas?

KOM-KR gäller för personer som är anställda hos en kommunal arbetsgivare. Det innebär att även personer med an­ställning enligt andra lönekollektivavtal än Huvudöverenskommelse (HÖK) och Sobonas branschbestämmelser (BÖK) kan omfattas av avtalet. Exempel på andra kollektiv­avtal är Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser (BEA) och Lön och anställningsvillkor för personlig assistent och anhörigvårdare (PAN).

Avtalet gäller i princip alla anställda i den kommunala sektorn oavsett tillämpligt kollektiv­avtal. Det finns några undantag.

Avtalet gäller såväl tillsvidareanställda som tidsbegränsat anställda.

De olika insatserna och stöden/ersättningarna har olika tillämpningsområden och kvalifikationsvillkor vilket framgår av avtalets bestämmelser eller kapitel. Nedan ges en kort sammanfattning av stöd och insatser enligt KOM-KR. För vidare läsning om respektive stöd och insats, se KOM-KR i lydelse 2022-10-01.

Infor­mation från arbetsgivaren om Omställningsfonden

Arbetsgivare ska infor­mera de anställda, oavsett anställningsform eller sysselsättningsgrad, om möjlighet till stöd från Omställningsfonden. För vidare infor­mation se Partsgemensam kommentar till Överens­kommelse om Kompetens- och omställningsavtal i lydelse 2022-10-01.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd