Rehabili­terings­stöd från AGS-KL Rehabilitering

Det är Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Svenska kyrkans arbetsgivar­organisation och de fackliga organisationerna som har beslutat att avsätta medel till rehabilitering. Arbetsgivare inom avtalsområde Kommun, Region, Svenska kyrkan och Sobona kan få ekonomisk ersättning för upp till halva kostnaden när någon anställd genomgår arbetslivsinriktad rehabilitering. Stödet kan sökas för tidiga insatser som görs för att förebygga sjukfrånvaro eller för att förkorta en sjukskrivning.

Förutsättningar

  • Den anställda omfattas av avtals­grupp­sjukförsäkringen AGS-KL eller av efterskydd i försäkringen.

  • Det ska kunna antas att den anställda har möjligheter att återfå eller behålla en arbetsförmåga.

  • Det ska finnas ett styrkt rehabiliteringsbehov för den anställda.

Insatser 

AGS-KL Rehabilitering kan bevilja medel för följande typer av insatser:

  • Behandlingssamtal hos legitimerad psykolog eller legitimerad psykoterapeut.

  • Beroendebehandling vid riskbruk eller missbruk av alkohol, droger eller spel.

  • Stresshanterings- eller livsstilsförändringskurs som följer en vedertagen, validerad och evidensbaserad metod.

  • Kortare omskolande kurser där möjligheten till återgång i tidigare arbete är utredd och där den anställda får nytt jobb hos samma arbetsgivare.

Ersättning

Ersättningen från rehabiliteringsstödet kan uppgå till halva rehabiliteringskostnaden.

Observera att arbetsgivaren inte kan få rehabili­terings­stöd från Afa För­säkring för utredning av rehabiliteringsbehov eller för medicinsk rehabilitering, arbetsanpassning, lönekostnader, administrativa kostnader och så vidare.

Medel beviljas inte för insatser åt personer som har hel sjukersättning eller hel aktivitetsersättning.

Ansökan

Följande handlingar ska ha kommit in till Afa För­säkring för bedömningen av om medel kan beviljas:

  • Ansökan från arbetsgivaren eller Försäkrings­kassan där orsak och syfte med rehabiliteringen framgår. Bifoga även plan för återgång i arbete eller en kopia av rehabiliteringsplan om en sådan upprättats.

  • Samtycke från den person som ska rehabiliteras.

  • Underlag som tagits fram av det företag/den behandlare som genomför rehabiliteringen, med infor­mation om den specifika behandlingen.

Ansökan fylls i på sidan om Rehabiliteringsstöd och ska ha inkommit till Afa För­säkring senast inom sex månader från det att rehabiliteringsåtgärden påbörjats.

Afa Försäkrings beslut sänds till den kontaktperson som angivits i ansökan. Efter avslutad rehabilitering kommer en enkät, med några frågor angående resultat och upplevelse av rehabiliteringsinsatsen, att skickas via e-post till kontaktpersonen.

Rätten till beviljat stöd preskriberas om en begäran om betalning inte inkommit till Afa För­säkring inom tre år från den dag då stödet beviljades.

Ersättning vid rehabilitering enligt TFA-KL

För den som behöver rehabilitering, på grund av en arbetsskada, till exempel vid omskolning kan TFA-KL ersätta skäliga kostnader för exempelvis resor, kurslitteratur med mera som inte ersätts av Försäkrings­kassan.

Om Försäkrings­kassan arbetar med eller har upprättat en rehabiliteringsplan är det viktigt att den arbetsskadade informerar skaderegleraren hos Afa För­säkring om det så snabbt som möjligt.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd