TGL-KL när anställningen har upphört
Det finns två typer av efterskydd som gör att försäkringen kan fortsätta gälla en tid efter det att anställningen har upphört. Förutsättningen är att sysselsättningsgraden i anställningen var minst 20 procent.
Allmänt efterskydd
När anställningen upphör har den som omfattas av TGL-KL ett allmänt efterskydd på sex månader från sista arbetsdagen. Villkoret är att anställningen hade varat i minst 12 månader och att den anställda hade utfört arbete under minst 12 av de senaste 13 arbetsveckorna.
Särskilt efterskydd
Särskilt efterskydd gäller för den som har varit anställd i minst fem dagar i följd i följande situationer:
Anställningen upphör på grund av att den försäkrade blir långtidssjukskriven och har, eller får under tiden då det allmänna efterskyddet gäller, minst tre fjärdedels sjuk eller aktivitetsersättning. Skyddet gäller även i annat fall om den försäkrade är, eller blir, arbetsoförmögen.
Om den försäkrade blir arbetslös och genom intyg från Arbetsförmedlingen eller motsvarande kan styrka att hon/han söker arbete. Försäkringen fortsätter att gälla under lika många veckor som den försäkrade varit anställd och arbetat under de senaste två åren. Eventuell allmän efterskyddstid räknas in.
Den försäkrade slutar sin anställning och får i sin nya anställning inte en likvärdig TGLförsäkring. Då gäller samma regler som vid arbetslöshet.
Den försäkrade får hel föräldrapenning. Då gäller försäkringen som vid arbetslöshet.
Den försäkrade får avtals- eller tjänstepension enligt kommunala avtal.
Försäkringsskyddet i form av efterskydd gäller längst till 67 års ålder.