Att förebygga och utreda arbets­skador

När en arbetsskada har inträffat, är det viktigt att den både anmäls och utreds ordentligt. De erfaren­heter och den kunskap som kan vinnas av när det inträffar en arbetsskada är en viktig del i det skade- och ohälsoförebyggande arbetet såväl nationellt som på enskilda arbetsplatser.

Arbetsskadeanmälan ska alltid göras

Vid arbetsskada ska anmälan göras till både Försäkrings­kassan och Afa För­säkring. Läs mer om anmälan under avsnittet om att anmäla arbetsskada.

Samtliga anmälningar till Försäkrings­kassan databearbetas inom ISA (informationssystemet om arbets­skador) vid arbetsmiljöverket. Det insamlade materialet utgör underlag för forskning kring arbets­skador samt inriktningen av Arbetsmiljöverkets och Arbetsmiljöinspektionens tillsynsverksamhet.

Anmälan om arbetsskada till Afa För­säkring fyller två syften. Dels ligger den till grund för bedömning av den skadades rätt till ersättning, dels fyller anmälan en funktion som informationskälla för att förebygga arbets­skador.

Den kollektiv­avtalade arbets­skade­försäkringen TFA-KL kan ge hjälp och stöd i arbets­miljö­arbetet dels genom generell infor­mation, dels genom råd till enskilda arbetsplatser. De upp­gifter om en skadas uppkomstsätt som lämnas på anmälan till TFA-KL bearbetas inom vad som kallas TSI (Trygghets­försäkringens skadeinformationssystem). De skadeuppgifter som finns i TSI är främst till för att identifiera de yrken, arbetsuppgifter, aktiviteter och maskiner som är särskilt förknippade med medicinsk allvarlighet och lång sjukskrivning.

Förebyggande arbets­miljö­arbete

Arbetsgivaren är skyldig att tillsammans med de anställda genomföra det som kallas för systematiskt arbets­miljö­arbete av arbetsmiljön på arbetsplatsen. Med det menas bland annat att arbetsgivaren ska ta hänsyn till arbetsmiljöaspekter vid planering och ledning av arbetet. Arbetsgivaren ska också kontrollera att det förebyggande arbets­miljö­arbetet gett avsett resultat. I det systematiska arbets­miljö­arbetet ingår att arbetsgivaren kontinuerligt ska dokumentera hur arbetet fortskrider.

Om det finns anmälda arbets­skador bör erfarenheterna från dessa (skadeorsaker, hur skadan inträffat och så vidare) användas i det systematiska arbets­miljö­arbetet som grund med syfte att förbättra arbetsmiljön.

Systematiskt arbets­miljö­arbete, SAM, regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrift med samma namn (AFS 2001:1).

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd