Pension enligt kollektivavtal
AKAP-KR: Viktiga nyheter som börjat gälla 2023 och 2025
Nyheterna 2023
Sedan den 1 januari 2023 gäller AKAP-KR-avtalet med förbättrade villkor och en kraftig utvidgning av personkretsen anställda som omfattas.
Höjd avsättning till tjänstepensionen. Arbetsgivaren betalar numera in 6 procent (tidigare 4,5 procent) på lönedelar under 7,5 inkomstbasbelopp och 31,5 procent (tidigare 30 procent) på lönedelar däröver och upp till 30 inkomstbasbelopp.
Ändringar och tillägg i reglerna om särskild avtalspension för arbetstagare inom räddningstjänsten (SAPR) för både AKAPKR och KAPKL.
Årligt tillägg av pensionsavgift (extra pensionspremie) till anställda som övergått från KAPKL och PAKFS 09 till AKAPKR:
vid eget val av övergång från KAP-KL till AKAP-KR för de anställda som hade möjlighet att göra det;
i vissa fall vid automatisk övergång från KAP-KL eller PA-KFS 09 till AKAP-KR.
Även uttagsreglerna har justerats:
Den tidigaste uttagsåldern för avgiftsbestämd ålderspension enligt AKAPKR är numera 60 år (tidigare 55 år).
Om den avgiftsbestämda pensionen tas ut under kortare tid än livsvarigt är den kortaste uttagstiden tio år (tidigare fem år).
Nyheterna 2025
Ytterligare en grupp har överförts till AKAP-KR
Den 1 januari 2025 genomfördes en automatisk överföring till AKAP-KR av en grupp anställda med pågående anställning i kommunal sektor den 31 december 2024 och som undantogs från den automatiska övergången till AKAP-KR den 1 januari 2023:
anställda som före 2023 fått rätt till sjuk- eller aktivitetsersättning och har partiellt nedsatt arbetsförmåga i anställningen; och
anställda som före 2023 till följd av arbetsskada fått sin arbetsförmåga i anställningen nedsatt med minst hälften och därmed fått rätt till livränta enligt SFB med minst motsvarande andel arbetsoförmåga undantogs från den automatiska övergången den 1 januari 2023 till AKAP-KR.
Dessa anställda omfattas från och med den 1 januari 2025 också helt av avgiftsbefrielseförsäkring enligt AKAP-KR. De får avsättningar till den avgiftsbestämda pensionen i nivå med AKAP-KR på sin friska del, och även på den sjuka delen genom att avgiftsbefrielseförsäkringen då täcker för den nivån. De som omfattats av PA-KFS 09 förs över till AKAP-KR på sin arbetsföra del och omfattas av särskilda övergångsbestämmelser för den ”sjuka” delen.
Justerade uttagsregler
Från och med den 1 januari 2025 – men senast den 1 juli 2025 – justeras även uttagsreglerna:
Möjligheten införs för den som påbörjat uttag av avgiftsbestämd tjänstepension att göra uppehåll i uttaget samt att förlänga utbetalningstiden.
AKAP-KR: Vem omfattas och vem omfattas inte?
Huvudregeln är att AKAP-KR gäller från och med den 1 januari 2023 för majoriteten av de anställda hos kommunal arbetsgivare. Pensionsavtalet KAP-KL gäller endast för en begränsad grupp anställda.
Omfattas av AKAP-KR
Anställda födda 1986 eller senare.
Majoriteten av de anställda födda 1958-1985.
De anställda som stod kvar i KAPKL och som under våren 2023 valde att gå över till AKAP-KR.
Majoriteten av de anställda födda 1958 eller senare som före 2023 omfattades av pensionsavtalet PA-KFS 09.
Nytillkomna i AKAP-KR från och med 2025 är:
Majoriteten av de anställda som – när det nya pensionsavtalet AKAP-KR trädde i kraft 2023 – kvarstod i något av de äldre pensionsavtalen KAP-KL, PFA 01 och PFA 98 på grund av partiell arbetsförmåga. (De som vid insjuknandetidpunkten hade rätt till förmånsbestämd ålderspension enligt KAP-KL överförs inte automatiskt men kommer under våren 2025 att ges möjlighet att välja att övergå till AKAP-KR.)
Omfattas inte av AKAP-KR
Dessa personer kvarstår i KAP-KL i sin anställning och hade inte möjligheten att under våren 2023 välja övergång till AKAP-KR med rätt till extra pensionsavsättningar.
Anställda födda 1957 eller tidigare.
Anställda som hade påbörjat uttag av förmånsbestämd pension från KAPKL före den 1 januari 2023.
Anställda som hade beviljats särskild avtalspension före den 1 januari 2023.
Anställda med sjukersättning eller arbetsskadelivränta som inte omfattades av den automatiska överföringen till AKAP-KR den 1 januari 2025 på grund av rätt till förmånsbestämd ålderspension enligt KAP-KL och som under våren 2025 väljer att inte övergå till AKAP-KR
Dessa grupper fortsätter att omfattas av KAP-KL i sin anställning, men kan nå enskild överenskommelse med sin arbetsgivare om att istället omfattas av AKAP-KR.
Vid byte av arbetsgivare där uppehållet mellan anställningarna är mer än 90 kalenderdagar, omfattas arbetstagaren automatiskt av AKAP-KR hos den nya arbetsgivaren, det vill säga att det inte krävs inte någon enskild överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare. Från 67 års ålder bortses från 90-dagarsregeln eftersom inträde i KAP-KL inte är möjlig efter den åldern och arbetstagaren kommer därför att omfattas av AKAP-KR. Om en anställning tillträds efter 69 års ålder, krävs en överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren om att omfattas av AKAP-KR.
Tre specialregler
”90-dagarsregeln”
En anställd som omfattas av KAP-KL, som lämnar sin anställning och som får en ny anställning innan 67 år i den kommunala sektorn kvarstår i KAP-KL i den nya anställningen om det gått högst 90 dagar mellan den sista dagen i den tidigare anställningen och den första dagen i den nya. Denna regel gäller fram till 67 år. Motsvarande gäller vid uppsägning grund av arbetsbrist om den uppsagda blir återanställd inom tiden för företrädesrätt till återanställning hos samma arbetsgivare. Enskild överenskommelse om att omfattas av AKAP-KR kan dock träffas mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Alternativ avtalstillämpning
Avtalet om AKAP-KR medger en så kallad alternativ avtalstillämpning för anställda med en överenskommen fast kontant lön som överstiger 83,5 procent av inkomstbasbeloppet (vilket år 2025 motsvarar en månadslön som är högre än 67 301 kronor) om den anställda har en tidigare alternativ lösning. Det innebär att vid nyrekrytering får arbetsgivaren och den anställda komma överens om att den anställda kvarstår i en helt annan pensionslösning än AKAP-KR. Överenskommelsen ska anmälas till Pensionsnämnden.
Alternativ beräkning
Även i den senaste överenskommelsen (om AKAP-KR för anställda med partiellt nedsatt arbetsförmåga) finns möjligheten för arbetsgivare att istället för den i överenskommelsen angivna beräkningen av kompletterande ålderspension bevilja en alternativ beräkning av den kompletterande ålderspensionen enligt PFA § 16, mom. 2, anmärkning till a) och b) eller KAP-KL § 18, mom. 5.