Förmåner till efterlevande enligt kollektiv­avtal

I kollektiv­avtalade pensionsavtal finns bestämmelser om pension till efterlevande om den anställda skulle avlida. Det pensionsavtal som gäller för anställda i kommuner, regioner, Sobonaföretag med flera är Kollektiv­Avtalad Pension AKAP-KR eller KAP-KL.

För anställda som omfattas av AKAP-KR gäller under 2024 fortsatt det separata avtalet AKAP-KR Familje­skydd med samma villkor som gällt sedan den 1 januari 2018.

Gemensamt för efterlevandeförmåner från AKAP-KR och KAP-KL

Om en anställd avlider kan efterlevandepension betalas ut i form av:

  • efterlevandeförmån till vuxen

  • efterlevandeförmån till barn.

Efterlevandeförmåner enligt kollektiv­avtal betalas ut oberoende av hur stor eller liten efterlevandepensionen enligt lag är.

Kollektiv­avtalad förmån betalas till efterlevande om den anställda avlider under an­ställnings­tid eller om döds­fallet inträffar inom sex månader efter det att anställningen upphört.

Efterlevandeförmånen betalas även om den anställda avlider under tid med ersättning från av arbetsgivaren tecknad AGS-KL eller arbetsskadelivränta som samordnas med sjuk- eller aktivitetsersättning.

Rätten till efterlevandeförmån gäller också om den anställda avlider under tid då hon eller han inte är anställd men då hon eller han vid fortsatt sjukdom skulle fått ersättning från av arbetsgivaren tecknad AGS-KL. Därutöver betalas efterlevandeförmån om den anställda avlider under tid med särskild avtals­pension.

Familje­skydd enligt AKAP-KR

Familje­skydd till efterlevande vuxen

Huvudregeln är att pensionen kan betalas ut till make/registrerad partner. Som make/registrerad partner likställs i vissa fall sambo. Dessutom måste något av följande villkor vara uppfyllda för att familje­skydd ska betalas ut:

  • Den efterlevande ska vid döds­fallet stadigvarande bo tillsammans med barn under 18 år som den ena eller båda makarna hade vårdnaden om

eller

  • Den efterlevande ska vid döds­fallet oavbrutet ha bott tillsammans med maken under en tid av minst fem år fram till tidpunkten för döds­fallet.

  • Om den efterlevande vuxna var sambo med den avlidna, gäller som villkor för pension att parterna tidigare varit gifta/registrerad partner med varandra eller att de hade, hade haft eller väntade barn tillsammans.

Pensionens storlek och utbetalningstid

Familje­skyddet till vuxen efterlevande är under dödsfallsåret ett månadsbelopp på 0,8 inkomstbasbelopp dividerat med 12. Vid inkomster över 3 inkomstbasbelopp per halvt kalenderår ökas den månatliga förmånen med 0,3 inkomstbasbelopp dividerat med 12.

Efter dödsfallsårets utgång (31 december) räknas familjeskyddsförmånerna årligen upp med prisbasbeloppet under utbetalningstid.

Familjeskyddsförmånen betalas ut under fem år från och med månaden efter att den försäkrade anställda har avlidit. Utbetalningarna upphör dock tidigare om den efterlevande gifter om sig eller bor tillsammans med någon som hon/han tidigare varit gift med eller har/ har haft barn med.

Familje­skydd till efterlevande barn

Om högst tre barn efterlämnas är familje­skyddet per barn under dödsfallsåret ett månadsbelopp på 0,5 inkomstbasbelopp dividerat med 12. Om barnen är fler än tre får de dela lika på 1,5 inkomstbasbelopp dividerat med 12.

Efter dödsfallsårets utgång (31 december) räknas familjeskyddsförmånerna årligen upp med prisbasbeloppet under utbetalningstid. Familje­skydd betalas ut till efterlevande barn till 18 års ålder eller senare, om barnet samtidigt har rätt till lagstadgad barnpension på grund av studier.

Observera att alla ersättningsberättigade barn bör framställa anspråk på familje­skydd ungefär samtidigt. Om ett efterlevande barn ansöker först efter att familje­skydd börjat betalas ut till ett eller flera andra efterlevande barn till den försäkrade, ska redan utbetalade förmåner inte omfördelas mellan barnen.

Återbetalningsskydd i AKAP­-KR, KAP-­KL och PFA

Den avgiftsbestämda tjänste­pensionen betalas in till en tjänstepensionsförsäkring. Återbetalningsskydd innebär att kapitalet i försäkringen går till efterlevande; i första hand till make/maka/sambo/registrerad partner och i andra hand till barn. Genom särskilt förordnande kan turordningen ändras. Genom särskilt förordnande kan även tidigare make/maka/ sambo/registrerad partner eller styvbarn/fosterbarn sättas in som förmånstagare.

Ofta finns återbetalningsskydd per automatik i tjänstepensionsförsäkringen, men kan väljas bort av den anställda. De som saknar återbetalningsskydd får del av andra sparares kapital som inte heller har återbetalningsskydd och som avlider före de andra. Det gör att pensionen blir högre utan återbetalningsskydd, men i gengäld får inte anhöriga del av kapitalet vid dödsfall.

Vid 60 års ålder eller vid pensionsavgång bör ställningstagande tas till om det finns behov av återbetalningsskydd.

Pension till efterlevande enligt KAP-KL

Pension till efterlevande vuxen

Huvudregeln är att pensionen kan betalas ut till make/registrerad partner. Som make/registrerad partner likställs i vissa fall sambo. Dessutom måste något av följande villkor vara uppfyllda för att pension till efterlevande ska betalas ut:

  • Den efterlevande ska vid döds­fallet stadigvarande bo tillsammans med barn under 12 år som den ena eller båda makarna hade vårdnaden om

eller

  • Den efterlevande ska vid döds­fallet oavbrutet ha bott tillsammans med maken under en tid av minst fem år fram till tidpunkten för döds­fallet.

  • Om den efterlevande vuxna var sambo med den avlidna, gäller som villkor för pension att parterna tidigare varit gifta/registrerad partner med varandra eller att de hade, hade haft eller väntade barn tillsammans.

Pensionens storlek och utbetalningstid

Pensionen till efterlevande vuxen är 15 procent av den avlidnas pensionsunderlag till och med 20 inkomstbasbelopp och 7,5 procent på de delar av pensionsunderlaget som ligger på mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp.

Pensionen betalas ut i längst fem år från och med månaden efter döds­fallet, men upphör tidigare om den efterlevande gifter om sig eller bor tillsammans med någon som hon/han tidigare varit gift med eller har/har haft barn med.

Pension till efterlevande barn

Barnpension betalas normalt ut till barn eller adoptivbarn till dess barnet fyller 18 år, men kan förlängas till 20 års ålder om barnet studerar.

Årsbeloppet om den avlidna efterlämnar endast ett barn är 10 procent av den avlidnas pensionsunderlag till och med 7,5 inkomstbasbelopp. På de delar av pensionsunderlaget som ligger mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp är årsbeloppet 28 procent och på delar som ligger mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp är årsbeloppet 14 procent.

Om den avlidna efterlämnar flera barn ska det framräknade beloppet räknas upp. Om det är två barn räknas beloppet upp med 1,4. Om det är tre barn räknas beloppet upp med 1,6. Om det är fyra barn räknas beloppet upp med 1,8 och om det är fem eller flera barn sker uppräkning med 2,0. Därefter fördelas det uppräknade beloppet lika mellan barnen.

Observera att alla ersättningsberättigade barn bör framställa anspråk på familje­skydd ungefär samtidigt. Om ett efterlevande barn ansöker först efter att familje­skydd börjat betalas ut till ett eller flera andra efterlevande barn till den försäkrade, ska redan utbetalade förmåner inte omfördelas mellan barnen.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd