AKAP-KR: Om intjänande och uttag av pension

Start- och slutålder för intjänande

Intjänande av pensionsrätt i AKAP-KR startar den första anställningsdagen. Det finns ingen angiven lägsta ålder i AKAP-KR.

I princip saknas även slutålder för intjänande. Parterna har i pensionsavtalet istället valt att räkna upp några situationer och kopplat dem till 32a § LAS. Denna så kallade LAS-ålder är 69 år sedan 2023.

Om anställningen påbörjas före LAS-åldern omfattas den anställda av AKAP-KR och tjänar in pensionsrätt så länge som anställningen pågår. Efter uppnådd LAS-ålder blir pensionsavsättningen dock 6 procent på alla lönedelar, även lönedelar som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp.

Personer som nyanställs efter LAS-åldern har inte automatiskt rätt till intjänande av avtals­pension men kan omfattas av AKAP-KR (med 6 procents pensionsavsättning oavsett storlek på lönen) efter överens­kommelse med arbetsgivaren. Överens­kommelse kan även nås om högre pensionsavsättning.

Uttag av avgiftsbestämd ålderspension

Den anställda kommer själv överens med ”sin” försäkringsgivare om tidpunkten för uttaget. Från och med 2023 gäller dock att uttaget får ske tidigast vid fyllda 60 år (tidigare gällde 55 år).

Om den anställda själv inte ansökt om att börja ta ut sin pension vid en viss tidpunkt, påbörjas utbetalningen automatiskt då den anställda fyllt den i 32 a § LAS angivna åldern plus tolv månader. Sedan 2023 är det 69 år plus tolv månader, alltså 70 år.

Huvudregeln är att den avgiftsbestämda ålderspensionen betalas ut månadsvis och livsvarigt. Den anställda och försäkringsgivaren kan dock komma överens om att pensionen ska utbetalas under kortare tid. Från och med 2023 är den kortaste utbetalningstiden tio år.

Beroende på vilka regler som respektive försäkringsgivare har, kan den anställda också göra andra överens­kommelser. Det kan exempelvis gälla delvis uttag under några år, till exempel 25, 50 eller 75 procent i stället för 100 procent.

Nyhet 2025: Möjlighet att göra uppehåll i (”pausa”) utbetalning av avgiftsbestämd ålderspension enligt AKAP-KR

Från och med den 1 januari 2025 eller senast från och med den 1 juli 2025 blir det möjligt för en person som har börjat ta ut sin avgiftsbestämda ålderspension att komma överens med försäkringsgivaren att ”pausa” utbetalningen under en bestämd tidsperiod. Efter uppehållet påbörjas utbetalningarna igen och fortsätter antingen livsvarigt eller fram till den ursprungligen överenskomna tidpunkten.

Viktigt att notera:

  • Ett uppehåll ska gälla hela försäkringen hos den aktuella försäkringsgivaren. Det går alltså inte att pausa bara en del av en för­säkring.

  • Den som har flera försäk­ringar hos flera försäkringsgivare måste kontakta alla försäkringsgivare om hon eller han vill att uppehållet ska avse hela ålderspensionen.

  • Uppehåll i utbetalningen får inte medföra att antalet utbetalningsmånader sammanlagt blir lägre än 10 år. (Undantag: Om ”pausningen” avser ett temporärt uttag på kortare tid än 10 år enligt en tidigare träffad överens­kommelse om utbetalningstidens längd.)

Möjligheten att göra uppehåll i en pågående utbetalning av pensionen kan passa personer som tagit ut pension men senare börjat arbeta igen. Att ”pausa” pensionen under en tid kan vara ett sätt att spara pengarna till senare, det vill säga få högre månadsbelopp när utbetalningarna startar igen.

Nyhet 2025: Möjlighet att ändra utbetalningstid för AKAP-KR

Huvudregeln är, som nämnts, att avgiftsbestämd ålderspension betalas ut livsvarigt. I samband med utbetalningsstarten kan den pensionsberättigade komma överens med sin försäkringsgivare om en kortare utbetalningstid. Hittills har det inte gått att ändra den överens­kommelsen efter att utbetalningarna börjat. Från och med den 1 januari 2025 eller senast från och med den 1 juli 2025 blir det möjligt att

  • ändra en temporär utbetalningstid till en livsvarig, eller

  • ändra en kortare temporär utbetalningstid till en längre sådan.

Ekonomiskt medför en förlängning av utbetalningstiden visserligen att månadsbeloppen blir lägre än vid en kortare utbetalningstid, men att den disponibla inkomsten inte sjunker brant vid den tidpunkt då utbetalningarna ursprungligen överenskommits att upphöra.

AKAP-KR: Pensionsgrundande lön och pensionsavsättningar

Pensionsgrundande lön

Som pensionsgrundande lön i AKAP-KR, räknas ”ersättning som utges och är definierad som avlöningsförmån enligt gällande kommunala centrala kollektiv­avtal”.

Den pensionsgrundande lönen beräknas halvårsvis och har en övre gräns på 30 inkomstbasbelopp delat med två vid beräkning per halvår. 30 inkomstbasbelopp under 2025 är 2 418 000 kronor, av vilket hälften är 1 209 000 kronor.

I den pensionsgrundande lönen ingår det lönebortfall som uppkommer när den anställda råkat ut för sjukdom, arbetsskada eller olycksfall och är frånvarande från arbetet med ersättning enligt SFB. Även lönebortfall som uppstår under sjuklöneperioden enligt sjuklönelagen, eller när den anställda är ledig enligt föräldraledighetslagen eller med graviditets­penning, är pensionsgrundande.

Även ledighet på grund av fackligt förtroendeuppdrag utan rätt till lön (förmåner) är pensionsgrundande. För heltidsuppdrag finns dock en begränsning. Heltidsuppdrag som avser högst ett år är pensionsgrundande.

Arbetsgivaren och den anställda kan komma överens om att ytterligare avlönings- och anställningsförmåner ska vara pensionsgrundande.

Pensionsunderlag (endast för särskild avtals­pension)

Pensionsunderlag som sådant saknas i AKAP-KR, då det är ett helt avgiftsbestämt pensionsavtal. Därför har underlag för särskild avtals­pension enligt AKAP-KR reglerats genom att det beräknas som ett genomsnitt av de tre sista årens pensionsgrundande löner (borträknat ”pensionsåret” och året dessförinnan). De pensionsgrundande lönerna värdesäkras var för sig med inkomstbasbeloppet.

Pensionsavsättningen är 6 procent respektive 31,5 procent

Som avsättning till den anställdas avgiftsbestämda pension enligt AKAP-KR betalar arbetsgivaren från och med 2023 in en pensionsavgift på 6 procent på lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp (604 500 kronor eller 50 375 kronor i månaden under 2025).

På lönedelar mellan 7,5 och 30 inkomstbasbelopp (604 500 – 2 418 000 kronor eller 50 375 – 201 500 kronor i månaden under 2025) är pensionsavgiften 31,5 procent. Om anställningen består efter det att den anställda fyllt 69 år (enligt 32a § LAS) är pensionsavgiften 6 procent (tidigare 4,5 procent) på hela den pensionsgrundande lönen.

Tillägg av pensionsavgift (extrapremie) i vissa fall

Följande grupper anställda har, förutom den ovan beskrivna ordinarie pensionsavsättningen också rätt till extra avsättning:

Vid eget val av övergång från KAP-KL till AKAP-KR

Anställda som före den 1 januari 2023 hade intjänande av förmånsbestämd ålderspension (för inkomster över den allmänna pensionens inkomsttak på 7,5 inkomstbasbelopp) fördes inte automatiskt över till AKAP-KR, utan kvarstod i KAP-KL. Dessa anställda fick under våren 2023 möjlighet att välja att fortsätta omfattas av KAP-KL eller att gå över till AKAP-KR med rätt till tillägg av pensionsavgift (extra pensionspremier).

Detsamma gäller de anställda som fram till 2025 inte överfördes automatiskt till AKAP-KR eftersom de vid tidpunkten för insjuknandet hade rätt till förmånsbestämd ålderspension enligt KAP-KL. Dessa anställda kommer under våren 2025 att få möjlighet att välja att fortsätta omfattas av KAP-KL eller att gå över till AKAP-KR med rätt till tillägg av pensionsavgift (extra pensionsavgifter).

Tillägg av pensionsavgift i vissa fall vid automatisk övergång från KAP-KL till AKAP-KR

Om en anställd som antingen den 1 januari 2023 eller den 1 januari 2025 överfördes automatiskt från KAP-KL till AKAP-KR uppnår en pensionsgrundande lön på över 7,5 inkomstbasbelopp under något av åren 2022-2026 betalar arbetsgivaren in en årlig tilläggsavgift på de överstigande lönedelarna (upp till AKAP-KR:s inkomsttak på 30 inkomstbasbelopp).

Tilläggsavgifter kan bli aktuella från och med den dag då arbetstagaren omfattas av AKAP-KR och för tid framåt. Tilläggsavgiftens storlek är densamma som tilläggsavgiften vid eget val av övergång från KAP-KL till AKAP-KR. Även här kan tillägget ges till 65 års ålder. Även anställda som automatiskt förs över från PFA 01 eller PFA 98 den 1 januari 2025 omfattas av ovanstående rätt till tilläggsavgifter.

Tillägg av pensionsavgift i vissa fall vid automatisk övergång från PA-KFS 09 till AKAP-KR

PA-KFS 09 ersatte från och med 2009 det tidigare ”Gamla PA-KFS”. Vid övergången fanns anställda som fick rätt till övergångspremier. Vid övergången den 1 januari 2023 från PA-KFS 09 till AKAP-KR tar anställda födda 1958 eller senare med sig en motsvarande rätt till övergångspremier enligt PA-KFS 09.

Utöver de pensionsavgifter som betalas enligt AKAP-KR betalar arbetsgivaren därutöver en årlig tilläggsavgift. För anställda födda 1958-1969 som omfattats av PA-KFS 09 är tilläggsavgiften mellan 1,2 och 0,1 procent för lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp (604 500 kronor eller 50 375 kronor i månaden under 2025). För anställda födda 1958-1985 som omfattas av PA-KFS 09 är tilläggsavgiften mellan 9,5 och 0,5 procent för lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp.

Vid övergången den 1 januari 2025 från PA-KFS 09 T till AKAP-KR tar anställda födda 1960 eller senare med sig en motsvarande rätt till övergångspremier enligt PA-KFS 09 T. Utöver de pensionsavgifter som betalas enligt AKAP-KR betalar arbetsgivaren därutöver en årlig tilläggsavgift. För anställda födda 1960-1989 är tilläggsavgiften mellan 8,5 och 0,5 procent på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd