Råd till den försäkrade

Samla alla viktiga papper i en mapp

Det är viktigt att veta vilka försäk­ringar man har och det är en god idé att samla allt material om försäk­ringarna tillsammans med andra viktiga papper. 

Viktigt att tänka på

Som en hjälp för den försäkrade finns här en sammanställning av frågor och svar som kan vara bra att tänka på:

  • I vilket försäkringsbolag är jag tjänstegrupplivförsäkrad? Anställda inom kommuner och regioner har KPA Tjänstepensionsförsäkring som försäkringsgivare.

  • I vilket försäkringsbolag är min make, registrerade partner eller sambo tjänstegrupplivförsäkrad? Det är din makes, registrerade partners eller sambos an­ställning och arbetsgivare som styr i vilket försäkringsbolag som sådan finns, till exempel: 

    • Anställda inom kommuner och regioner = försäkrade i KPA Tjänstepensionsförsäkring. Läs mer om KPA Tjänstepensionsförsäkring

    • Privatanställda arbetare = försäkrade i Afa För­säkring 

    • Privatanställda tjänstemän = arbetsgivaren kan välja försäkringsbolag. Om det är Alecta, framgår det av den försäkrades årsbesked för avtals­pensionen ITP. Om det inte står något om TGL i årsbeskedet, kontakta arbetsgivaren för infor­mation.

    • Statsanställda = försäkrade i SPV (Statens tjänstepensionsverk). Läs mer om SPV

    • Kooperativt anställda = i många fall försäkrade i Folksam, via administrationsbolaget Pensionsvalet, pensionsvalet.se, men kan i vissa i vissa fall vara i valbart bolag beroende på om den anställda är tjänsteman (KPT1 via kollektiv­avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK).

  • Om min make, registrerade partner eller sambo saknar tjänste­grupp­liv­försäkring, kan min egen TGL då gälla? Ja, i form av makeförsäkring. En förutsättning är att det finns hemmaboende barn under 17 år. Vid frågor kontakta KPA Tjänstepensionsförsäkring.

  • Har jag skrivit eller behöver jag skriva ett ändrat förmåns­tagar­förordnande? 
    Ett ändrat förmåns­tagar­förordnande är ett sätt att ’’styra’’ utfallande försäkrings­belopp till annan förmånstagare än vad som anges i försäkringsvillkoren. Detta ska anmälas skriftligt till KPA Tjänste­pension på särskild blankett. Vid frågor kontakta KPA Tjänstepensionsförsäkring.

  • Överens­stämmer det som står i förordnandet med min vilja? Vid ändrade förhållanden, som till exempel ny familjesituation kan det ändrade förmånstagarförordnandet behöva återkallas eller ändras. Kontakta i så fall KPA Tjänstepensionsförsäkring.  

  • Till vilket försäkringsbolag har jag skickat/ska jag skicka det ändrade förmånstagarförordnandet? Förordnandet skickas till det bolag som du för tillfället är TGL-försäkrad i.

  • Finns det andra grupp- eller livförsäkringar? Om du till exempel är medlem i något fackförbund kan möjligheten att teckna grupplivförsäkring finnas. Möjlighet finns också att teckna privat livförsäkring.

  • Kan ytterligare ersättningar bli aktuella vid ett eventuellt dödsfall? Efterlevandepensioner enligt lag betalas ut av Pensionsmyndigheten. Det gäller också eventuell livsvarig efterlevandepension som den försäkrade tecknat inför den första utbetalningen av premiepension. Kontakta Pensionsmyndigheten (Box 38190, 10064 Stockholm, pensionsmyndigheten.se, kundtjänst 0771-776776, e-post: registrator@pensionsmyndigheten.se). Kollektiv­avtalade förmåner till efterlevande enligt AKAP-KR eller KAP-KL med flera kollektiv­avtalade pensionsplaner kan också bli aktuell.

Kontakta Pensionsmyndigheten

registrator@pensionsmyndigheten.seKundtjänst 0771-776 776
Box 38190100 64 Stockholm

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd