KAP-KL – en sammanfattning
Pensionsavtalet KAP-KL gäller sedan den 1 januari 2023 endast med övergångsbestämmelser. Flertalet anställda som tidigare omfattades av KAP-KL överfördes då automatiskt till AKAP-KR. Under våren 2023 fick vissa anställda som vid årsskiftet kvarstod i KAP-KL möjligheten att välja att ansluta sig till AKAP-KR med extra pensionsavsättningar.
En ny automatisk övergång genomfördes den 1 januari 2025 kompletterad med möjlighet till eget val under våren 2025 för vissa anställda med partiell arbetsförmåga som hittills kvarstått i KAP-KL. De som kvarstått i PFA överförs till AKAP-KR, men har ingen möjlighet till eget val under våren 2025. De som överförs till AKAP-KR kommer från samma datum också att omfattas helt av avgiftsbefrielseförsäkringen för AKAP-KR.
Kriteriet för undantag från automatisk överföring från KAP-KL har i båda fallen (2023 och 2025) varit att den anställda haft pågående intjänande för förmånsbestämd pension. Om den anställda valt att byta till AKAP-KR vid nämnda tillfällen har det förmånsbestämda intjänandet från KAP-KL fram till och med den 31 december 2022 respektive 31 december 2024 beräknats till en så kallad intjänad pensionsrätt som betalas ut vid pensionsavgång. Vid byte till AKAP-KR omfattas de också av rätt till pensionsavgifter för lön som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp.
För de anställda som kvarstår i KAP-KL gäller följande:
Fem delar i avtalet
Pensionsavtalet KAP-KL innehåller fem delar: Avgiftsbestämd ålderspension, Förmånsbestämd ålderspension, Livränta, Särskild avtalspension och Pension till efterlevande barn och vuxen.
Pensionsgrundande lön (för både avgiftsbestämd
och förmånsbestämd pension)
Den pensionsgrundande lönen beräknas årsvis och har en övre gräns på 30 inkomstbasbelopp. 2025 motsvarar denna övre gräns en månadslön på 201 500 kronor.
I den pensionsgrundande lönen ingår såväl fast lön som rörliga tillägg såsom övertidsersättning, ersättningar för obekväm arbetstid samt jour- och beredskapsersättning. Även en del fall av frånvaro är pensionsgrundande, då lönebortfallet räknas som pensionsgrundande lön. Exempel på sådan frånvaro är: sjukdom, ledighet enligt föräldraledighetslagen eller ledighet utan lön för fackliga förtroendemannauppdrag. Arbetsgivaren och den anställda kan komma överens om att ytterligare avlönings- och anställningsförmåner ska vara pensionsgrundande.
Avgiftsbestämd ålderspension
Arbetsgivaren började betala in pensionsavgift till KAP-KL:s avgiftsbestämda ålderspension när den anställda fyllde 21 år. En pensionsavgift på 4,5 procent betalas in på hela lönen upp till 30 inkomstbasbelopp. Den anställda väljer själv försäkringsgivare och pensionsform (fondförsäkring eller traditionell försäkring).
Huvudregeln är att uttag av avgiftsbestämd ålderspension sker månadsvis och livsvarigt. Beroende på vilka regler som respektive försäkringsgivare har, kan den anställda också göra andra överenskommelser. Det kan exempelvis gälla delvis uttag under några år (till exempel 75 procent i stället för 100) eller uttag under en kortare tid än livsvarigt, dock som kortast under 10 år.
Tidigast får pensionen börja tas ut från 60 års ålder. Den anställda kommer själv överens om uttagstidpunkten med ”sin” försäkringsgivare. Om någon ansökan inte inkommit, påbörjas utbetalningen automatiskt vid 70 års ålder.
Nyhet 2025: Möjlighet att göra uppehåll i (”pausa”) utbetalning av avgiftsbestämd ålderspension enligt KAP-KL, PFA 01 eller PFA 98
Från och med den 1 januari 2025 eller senast från och med den 1 juli 2025 blir det möjligt för en person som har börjat ta ut sin avgiftsbestämda ålderspension att komma överens med försäkringsgivaren att ”pausa” utbetalningen under en bestämd tidsperiod. Efter uppehållet påbörjas utbetalningarna igen och fortsätter antingen livsvarigt eller fram till den ursprungligen överenskomna tidpunkten.
Viktigt att notera:
Ett uppehåll ska gälla hela försäkringen hos den aktuella försäkringsgivaren. Det går alltså inte att pausa bara en del av en försäkring.
Den som har flera försäkringar hos flera försäkringsgivare måste kontakta alla försäkringsgivare om hon eller han vill att uppehållet ska avse hela ålderspensionen.
Uppehåll i utbetalningen får inte medföra att antalet utbetalningsmånader sammanlagt blir lägre än 10 år. (Undantag: Om ”pausningen” avser ett temporärt uttag på kortare tid än 10 år enligt en tidigare träffad överenskommelse om utbetalningstidens längd.)
Möjligheten att göra uppehåll i en pågående utbetalning av pensionen kan passa personer som tagit ut pension men senare börjat arbeta igen. Att ”pausa” pensionen under en tid kan vara ett sätt att spara pengarna till senare, det vill säga få högre månadsbelopp när utbetalningarna startar igen.
Nyhet 2025: Möjlighet att ändra utbetalningstid för avgiftsbestämd ålderspension enligt KAP-KL, PFA 01 eller PFA 98
Huvudregeln är, som nämnts, att avgiftsbestämd ålderspension betalas ut livsvarigt. I samband med utbetalningsstarten kan den pensionsberättigade komma överens med sin försäkringsgivare om en kortare utbetalningstid. Hittills har det inte gått att ändra den överenskommelsen efter att utbetalningarna börjat. Från och med den 1 januari 2025 eller senast från och med den 1 juli 2025 blir det möjligt att
ändra en temporär utbetalningstid till en livsvarig, eller
ändra en kortare temporär utbetalningstid till en längre sådan.
Ekonomiskt medför en förlängning av utbetalningstiden visserligen att månadsbeloppen blir lägre än vid en kortare utbetalningstid, men att den disponibla inkomsten inte sjunker brant vid den tidpunkt då utbetalningarna ursprungligen överenskommits att upphöra.
Förmånsbestämd ålderspension och livränta
Om förmånsbestämd ålderspension enligt KAP-KL
Förmånsbestämd ålderspension är den del av KAP-KL som bygger på att den anställda under minst ett kalenderår i anställningen har haft en årslön som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp (motsvarar 50 375 kronor i månaden år 2025). Förmånsbestämd ålderspension kan tjänas in från och med 28 års ålder. Syftet med den förmånsbestämda ålderspensionen är att den ska kompensera för att allmän pension endast kan tjänas in på inkomst upp till 7,5 inkomstbasbelopp.
För hel förmånsbestämd ålderspension krävs minst 30 års pensionsintjänande hos arbetsgivare som tillämpar kommunala avtal. Tiden räknas från och med 28 års ålder fram till pensionsavgång. Om antalet intjänandeår är färre, blir den förmånsbestämda ålderspensionen proportionellt lägre. Anställningstiden kallas tidsfaktor.
Förmånsbestämd ålderspension kan tidigast tas ut vid 61 års ålder. Om den anställda inte ansökt om uttag sker utbetalning automatiskt normalt från 67 år eller den senare kalendermånad efter den då anställningen avslutats. Utbetalningarna är livsvariga. Den förmånsbestämda ålderspensionen kan även tas ut partiellt om den anställda minskat sin arbetstid i motsvarande omfattning.
Om livränta enligt KAP-KL
Den förmånsbestämda pensionen är oantastbar sedan 2007. Det betyder att pensionsrätten är intjänad och finns kvar i form av livränta enligt KAP-KL, till exempel om intjänandet av förmånsbestämd pension bara skett under ett begränsat antal år med lön över 7,5 inkomstbasbelopp eller om anställningen avslutas före pensioneringen.
Den anställda kan tidigast sluta sin anställning i pensioneringssyfte vid 61 års ålder. Om hon eller han slutar sin anställning av annat skäl än i pensioneringssyfte, omvandlas pensionsrätten i KAP-KL:s förmånsbestämda ålderspension till livränta enligt KAP-KL.
Livräntan beräknas på samma sätt som den förmånsbestämda ålderspensionen, men med den viktiga skillnaden att den beräknas i proportion till tillgodoräknad faktisk anställningstid i förhållande till summan av den faktiska anställningstiden och den återstående kalendertiden till 65 års ålder. Den som avslutar intjänande i KAP-KL före pensionsuttag får alltså inte full tjänstetidsfaktor även om hon eller han uppnått 30 års anställningstid.
Livräntan värdesäkras med prisbasbeloppet. För dem som under våren 2023 eller våren 2025 väljer att byta från KAP-KL till AKAP-KR sker värdesäkring istället med inkomstbasbeloppet fram till pensionsavgång. Livräntan benämns i sådant fall för intjänad pensionsrätt (IPR) 2022-12-31 eller IPR 2024-12-31.
Om den anställda inte ansökt om uttag sker utbetalning av livräntan automatiskt normalt från 67 år eller den senare kalendermånad efter den då anställningen avslutats. Tidigast kan uttag göras från 61 års ålder. Reglerna för utbetalning är desamma som för förmånsbestämd ålderspension, vilket t.ex. innebär att livränta utbetalas livsvarigt och att den kan tas ut partiellt.
KAP-KL: Pensionsunderlag
När den förmånsbestämda ålderspensionen beräknas, ska den anställda ha ett pensionsunderlag som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp (604 500 kronor eller 50 375 kronor i månaden under 2025). Vid beräkningen av detta belopp används ett beräkningsunderlag på nio år inklusive avgångsåret.
Lön under avgångsåret (år 9) och året före (år 8) beaktas inte.
Beräkningsunderlaget blir de sju föregående årens (år 7-1) pensionsgrundande lön. Från vart och ett av dessa år räknas denna pensionsgrundande inkomst
upp till dagens penningvärde med hjälp av prisbasbeloppet.De två ”sämsta” av dessa år tas bort.
Pensionsunderlaget, PU, beräknas som genomsnittet av de fem bästa
årens inkomster.
Om anställningstiden hos den sista arbetsgivaren är kortare än nio år beräknas pensionen istället på genomsnittet av inkomsterna de hela kalenderår som anställningen varat.
Eftersom det är de sista årens inkomster som ligger till grund för beräkningen, innebär det att deltidsarbete dessförinnan inte försämrat pensionen.
Pensionsnivåerna i förmånsbestämd ålderspension
I KAP-KL är den förmånsbestämda ålderspensionen bestämd till en viss procent av pensionsunderlaget multiplicerat med tidsfaktorn (anställningstiden).
Pensionsnivåerna i KAP-KL beror på den anställdas födelseår. I tabellen nedan visas vad som gäller för anställda födda 1958 och senare.
Pensionsnivå från 65 års ålder i procent av pensionsunderlaget
Födelseår | Inkomstdelar mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp | Inkomstdelar mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp |
---|---|---|
1958 | 58,21 | 29,11 |
1959 | 57,86 | 28,93 |
1960 | 57,50 | 28,75 |
1961 | 57,14 | 28,57 |
1962 | 56,79 | 28,39 |
1963 | 56,43 | 28,21 |
1964 | 56,07 | 28,04 |
1965 | 55,71 | 27,86 |
1966 | 55,36 | 27,68 |
1967- | 55,00 | 27,50 |