Synnerliga skäl
Enligt ett förhandlingsprotokoll daterat den 30 november 1994 mellan parterna inom kommun- och landstingsområdet kan TFA-KL lämna full ersättning för inkomstförlust och kostnader om det föreligger "synnerliga skäl" i samband med en arbetsskada.
Vid synnerliga skäl fanns inte heller tidigare krav på minsta sjukskrivningstid. Enligt KL-avtalet kan synnerliga skäl föreligga när en arbetstagare utsätter sig för fara för att rädda liv eller egendom. Det kan även vara fråga om andra skadefall som inträffat under extraordinära förhållanden och som har en koppling till kommun- och regionanställdas speciella arbetsförhållanden.
Några kortfattade exempel där synnerliga skäl kan föreligga:
En undersköterska inom äldreomsorgen som utsatts för brandrök då hon tillsammans med annan personal hjälpt en boende ut från en brinnande lägenhet. Besvären medförde en kortare sjukskrivning på grund av andningsbesvär.
Ett hemvårdsbiträde var tvungen att fullfölja ett hembesök hos en svårt sjuk pensionär trots att det rådde snökaos och alla andra besök var inställda. Hemvårdsbiträdet skadade sig allvarligt på väg från pensionären då hon halkade i en snövall.
Enligt ett särskilt avtal (undertecknat den 1 april 1997) föreligger synnerliga skäl generellt när brandpersonal skadas i samband med insats vid brand eller annat nödläge. Undantag: synnerliga skäl föreligger inte under utryckningen till och från insatsen eller under övning.
Vem/vilka bedömer om det föreligger synnerliga skäl?
Bedömning om det föreligger synnerliga skäl avgörs av parterna inom kommun- och regionsektorn.
Liksom vid våld/misshandel/hot och vållande är det viktigt att i anmälan ange de synnerliga skäl som föreligger samt att beskriva händelseförloppet så utförligt som möjligt. Även i dessa fall ska det anges om händelsen är polisanmäld och i förekommande fall ska kopia av polisanmälan/utredningen samt eventuell dom bifogas.