Så går det till
Pensionsavgiften beräknas på avgiftsunderlaget. Det är den försäkrades SGI vid insjuknandet som förvärvats i anställning som omfattas av AKAP-KR eller KAP-KL och som ligger till grund för sjukpenningens storlek. Vid arbetsskadelivränta utan samtidig rätt till sjuk- eller aktivitetsersättning är det dock inkomsten från anställning som omfattas av AKAP-KR eller KAP-KL som utgör avgiftsunderlag.
I avgiftsunderlaget ingår även inkomster över sjukpenningens eller sjuk-/aktivitetsersättningens inkomsttak (i båda fallen högst 30 inkomstbasbelopp).
Avgiftsunderlaget fastställs vid insjuknandetidpunkten och värdesäkras genom att det årligen räknas upp med förändringen av inkomstbasbeloppet. Detta gäller för både AKAP-KR och KAP-KL.
Om avgiftsbefrielseförsäkringen ska betala pensionsavgift under tid med Särskild AGS-KL- förmån, är det den utbetalda försäkringsersättningen från Särskild AGS-KL som utgör avgiftsunderlaget för beräkning av pensionsavgiften.
Praktiskt fungerar Avgiftsbefrielseförsäkringen sedan så att Afa Försäkring betalar in pensionsavgiften (genom samma valcentral som arbetsgivaren använder) till den pensions- eller fondförsäkring som den anställda har valt för sin avgiftsbestämda ålderspension.
Pensionsavgiften för AKAP-KR och KAP-KL betalas månadsvis. Det gäller i förekommande fall även pensionsavgift enligt PFA. Pensionsavgiften för anställda som inte aktivt har valt förvaltare betalas till den traditionella tjänstepensionsförsäkring som gäller för en så kalllad ”icke-väljare” enligt AKAP-KR eller KAP-KL. Detta gäller för anställda i kommuner och regioner med flera.
För anställda i Svenska kyrkan betalar Afa Försäkring pensionsavgiften till Kyrkans pensionskassa, som förvaltar pensionsavgifterna enligt pensionsavtalen KAP-KL Svenska kyrkan och TPA-18.