Arbetsskadeanmälan till Försäkrings­kassan

Skadeanmälan

Den som har råkat ut för en arbetsskada ska snarast anmäla detta till sin arbetsgivare. Arbetsgivaren är då enligt lag skyldig att omedelbart anmäla skadan till Försäkrings­kassan.

Arbetsgivaren är även skyldig att samråda med skydds­ombudet om anmälan och att ge henne/honom en kopia av anmälan. Den skadade har själv alltid rätt att ta del av anmälan. Skydds­ombudet och om möjligt även den skadade bör därför genom påskrift på anmälan intyga att de tagit del av den. Påskriften innebär inte att man godkänt anmälan, bara att man har tagit del av den.

Skadeanmälningsblankett, nummer FK 9210, finns för nedladdning på forsakringskassan.se. Den kan också beställas per telefon från Försäkrings­kassans kundcenter. Anmälan kan också göras på Försäkrings­kassans och Arbetsmiljöverkets gemensamma portal anmalarbetsskada.se.

Om uppfattningar och åsikter går isär

Det kan hända att arbetsgivaren, skydds­ombudet eller den skadade har olika uppfattningar om händelseförloppet vid olycksfallet eller om vilka faktorer som är orsak till en arbets­sjuk­dom. Givetvis ska man eftersträva enighet om innehållet i skadeanmälan. Men går uppfattningarna så starkt isär att man inte kan enas, är det bättre att den skadade anger sin uppfattning på särskild plats i anmälan eller i en separat skrivelse.

Det kan också förekomma att arbetsgivare känner tveksamhet inför att göra en arbetsskadeanmälan i en viss situation. Stor osäkerhet kan råda om vad som egentligen inträffat, utan att det går att få klarhet om exempelvis ett händelseförlopp. För att undvika att själv ta ställning i frågan om vad som inträffat, kan arbetsgivaren till exempel formulera sig ”XX uppger att…”.

Ansökan om ersättning från arbets­skade­försäkringen

För att Försäkrings­kassan ska pröva rätten till ersättning enligt socialförsäkringsbalken, SFB, ska den skadade fylla i en särskild ansökan om ersättning.

Om skadan medför en tandskada, ska alltså den skadade ansöka om ersättning för tandvårdskostnaden. Om skadan leder till att arbetsförmågan blir nedsatt för minst ett år framåt, ska den skadade ansöka om livränta.

Ansökningsblankett finns på Försäkrings­kassans webbplats forsakringskassan.se eller kan beställas från Försäkrings­kassan. Det går också bra att göra ansökan i ett vanligt brev. Det viktiga är att ansökan är skriftlig.

Beslut

Beslut om arbetsskadelivränta enligt SFB fattas av en särskilt utsedd beslutsfattare på Försäkrings­kassan.

Drivs på uppdrag av

Sveriges Kommuner och Regioner logotyp
Akademikeraliansen logotyp
Kommunal logotyp
Offentliganställdas Förhandlingsråd