Förkortningar och begrepp O-U
OFR
Offentliganställdas Förhandlingsråd.
Omställningsavtal KOM-KL
Tidigare gällande kollektivavtal om praktiskt stöd och ekonomisk ersättning vid arbetslöshet. KOM-KL ersattes den 1 maj 2020 av Kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR.
Omvårdnadsbidrag
En ersättning som administreras av Försäkringskassan och som är avsedd för föräldrar som har ett barn med funktionsnedsättning eller långvarig sjukdom (minst sex månader). Omvårdnadsbidrag kan kombineras mer merkostnadsersättning.
PA-KFS 09
Den pensionsplan som gällde 2009-2022 för anställda i vissa kommunala bolag anslutna till ursprungligen KFS och Pacta som omvandlats till arbetsgivarorganisationen Sobona. Sedan den 1 januari 2023 gäller PA-KFS 09 med övergångsregler eftersom det stora flertalet anställda födda 1958 eller senare förts över till pensionsavtalet AKAP-KR.
PA-KL
Tidigare gällande pensionsavtal för anställda inom den kommunala sektorn, föregångare till pensions- och försäkringsavtalet PFA.
Partiell särskild avtalspension
Efter individuell överenskommelse med arbetsgivaren kan arbetstagare gå i ”delpension” med särskild avtalspension enligt KAP-KL.
Pensionsavgift
Pensionsavgiften i det allmänna pensionssystemet är 18,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten. Se även inkomstpension.
Pensionsgrundande belopp
Extra pensionsrätter som man kan få i det allmänna pensionssystemet utöver de pensionsrätter som beräknas utifrån den pensionsgrundande inkomsten.
Försäkringskassan beräknar pensionsgrundande belopp vid värnplikt/civilplikt som grundutbildning, vid studier med studiemedel, vid inkomstgrundad sjuk-/aktivitetsersättning eller om man har den juridiska vårdnaden om barn under 4 år.
Pensionsgrundande inkomst (PGI)
PGI används när man räknar ut rätten till pension i framtiden i det allmänna pensionssystemet. Den högsta pensionsgrundande inkomsten, PGI, är 7,5 inkomstbasbelopp (571 500 kronor per år, eller 47 625 kronor i månaden 2024). För att komma dit krävs det dock en högre årsinkomst, eftersom PGI är årsinkomsten minus den allmänna pensionsavgiften. Den högsta årsinkomsten som räknas är 8,07 inkomstbasbelopp (614 934 kronor per år, eller 51 245 kronor i månaden 2024). PGI fastställs av Skatteverket i samband med den årliga taxeringen.
Pensionsmyndigheten
Denna myndighet har ansvaret för de allmänna pensionerna, det vill säga ålderspension och efterlevandepensioner, samt äldreförsörjningsstöd och de bostadstillägg till pensionärer som är kopplade till grundförmåner som Pensionsmyndigheten betalar ut (till exempel BTP vid ålderspension).
Pensionspoäng
Pensionspoängen används vid beräkning av tilläggspension (ATP, enligt de gamla reglerna) för den som är född före 1954.
Pensionsnämnden
Partssammansatt nämnd som har till uppgift att tolka kollektivavtalet vad gäller bland annat KAP-KL.
Pensionsrätt
Underlag för rätt till pension i framtiden.
Pensionsstiftelse
En särskild juridisk person som inrättas av arbetsgivaren för att uteslutande fungera som säkerhet för pensionsutfästelser.
Pensionsunderlag
I allmän pension är pensionsunderlaget summan av pensionsgrundande inkomst och pensionsgrundande belopp. I KAP-KL är pensionsunderlaget genomsnittet av ett antal bästa inkomstår i slutet av arbetslivet.
Läs mer om pensionsunderlaget på sidan om Förmånerna i KAP-KL.
Pensionsvalet (PVAB)
En av valcentralerna för pensionsplanerna AKAP-KR och KAP-KL. Den andra heter Valcentralen (Skandikon). Den tidigare valcentralen Electum är numera en del av Pensionsvalet.
PFA
Pensions- och Försäkringsavtal för kommuner, regioner med flera. Ett av de äldre pensionsavtalen på avtalsområdet. Fanns i två versioner: PFA -98, PFA -01. Föregångare till pensionsavtalet KAP-KL.
PGI
Pensionsgrundande inkomst i det allmänna pensionssystemet. För att PGI ska kunna beräknas krävs en sammanlagd inkomst under året på minst 42,3 procent av prisbasbeloppet (inkomstgränsen för att lämna självdeklaration). 2024 motsvarar det 24 238 kronor. Högsta PGI är 7,5 inkomstbasbelopp, vilket dock kräver en inkomst (avgiftsunderlag) på 8,07 inkomstbasbelopp, eftersom den allmänna pensionsavgiften på 7 procent ska dras av från avgiftsunderlaget innan PGI fastställs. 7,5 inkomstbasbelopp 2024 är 571 500 kronor och 8,07 inkomstbasbelopp är 614 934 kronor.
PPM
Den tidigare Premiepensionsmyndigheten. Verksamheten upphörde den 1 januari 2010 och gick, tillsammans med den pensionsverksamhet som tidigare fanns i Försäkringskassan, in i den nya sammanhållna Pensionsmyndigheten. För fonderna i premiepensionssystemet använder en del aktörer dock fortfarande beteckningar som innehåller den välkända förkortningen PPM.
Premiebefrielseförsäkring
Se Avgiftsbefrielseförsäkring i A-G.
Premiepension
I det allmänna pensionssystemet betalas en avgift på 18,5 procent av pensionsgrundande inkomster. Av detta sparas 2,5 procentenheter och förräntas på ett individuellt premiepensionskonto. (Procentsatsen är dock lägre för personer födda 1938–1953.)
Mer om premiepension på sidan om Pensionsdelarna.
Preskriptionstid
Den tid efter vilken en fordran inte längre kan krävas.
Mer om preskriptionstid.
Prisbasbelopp
Belopp som används för att värdesäkra olika socialförsäkringsförmåner, exempelvis sjukersättning. Benämndes tidigare basbelopp (innan det fanns flera olika basbelopp). Fastställs årligen av regeringen och följer den allmänna prisutvecklingen. 2024 är prisbasbeloppet 57 300 konor. Se även inkomstbasbelopp.
Regeringsrätten
Bytte den 1 januari 2011 namn till Högsta förvaltningsdomstolen.
Regioner
Sedan 2019 gäller beteckningen ”region” för alla regionala enheter, inklusive de tidigare landstingen.
Rehabilitering
Med rehabilitering menas allt det som görs av medicinsk, psykologisk, social och arbetsinriktad art för att hjälpa sjuka och skadade att få tillbaka bästa möjliga förmåga att fungera normalt.
Rehabiliteringskedjan
Namnet på den modell i tre steg för Försäkringskassans prövning av arbetsförmågan och därmed rätten till sjukpenning.
Mer om rehabiliteringskedjan på sidan om Prövning av arbetsförmågan.
Rehabiliteringspenning
Ersättning vid arbetslivsinriktad rehabilitering enligt en av Försäkringskassan upprättad rehabiliteringsplan. Rehabiliteringspenningen är lika stor som motsvarande form av sjukpenning. Se Sjukpenning.
Rehabiliteringsutredning
Försäkringskassan ska, när den anser att så behövs, utreda en sjukskrivens behov av rehabilitering. Arbetsgivaren ska på Försäkringskassans anmodan lämna uppgifter om arbetsförmåga och vidtagna arbetsanpassnings- och rehabiliteringsåtgärder.
Riktålder
Ett begrepp som infördes i socialförsäkringsbalken, SFB, 2020. Riktåldern är en framräknad ålder som bygger på medellivslängdens utveckling. Riktåldern ska beräknas varje år, tillämpas sex år efter beräkningsåret och ska från och med 2026 styra åldern för när man tidigast kan ta ut allmän pension, eller få garantipension och bostadstillägg. Regeringen ska utfärda förordningar i vilka riktåldern fastställs och har redan utfärdat sådana förordningar som fastställer riktåldern till 67 år för åren 2026, 2027, 2028 och 2029.
Saco
Sveriges Akademikers Centralorganisation.
Sambo
Vid beräkning av garantipension och för efterlevandeskyddet inom premiepensionen är man sambo bara om man stadigvarande bor tillsammans och/eller man tidigare varit gifta med varandra eller har/har haft barn tillsammans.
Samordning
När en ersättning samordnas med en eller flera andra betyder det att man har rätt till förmånen bara i den utsträckning som de andra ersättningarna är lägre. Exempel på ersättning som samordnas är garantipension till efterlevande.
SBTP, särskilt bostadstillägg till pensionärer
SBTP kan vid låga inkomster lämnas som komplement till bostadstillägg till pensionärer, BTP. Se även BTP.
Mer om SBTP på sidan om Tillägg till ålderspensionen.
Selectum
Se Valcentralen (Skandikon).
SFB
Se Socialförsäkringsbalken.
SGI
SGI-skydd
Försäkringskassan fastställer sjukpenninggrundande inkomst, SGI, utifrån den beräknade årliga inkomsten från förvärvsarbete. Det går att förlora SGI, till exempel vid arbetslöshet om man inte inom 3 månader har anmält sig som arbetssökande och aktivt söker arbete genom Arbetsförmedlingen. I gengäld finns situationer då den försäkrade varken arbetar eller söker arbete och ändå får behålla sin SGI. Det kallas SGI-skydd och gäller till exempel när den försäkrade har sjukpenning, graviditetspenning, föräldrapenning, aktivt söker arbete genom Arbetsförmedlingen eller bedriver studiemedelsberättigade studier. SGI-skydd gäller också under 25 dagars ”rådrum” efter att Försäkringskassan fattat slutligt beslut om att sluta betala sjukpenning.
SjLL
Sjuk- och aktivitetsersättning
Ersättning för sjukdom som varaktigt sänker förmågan att förvärvsarbeta. Före 2003 hette förmånen förtidspension. Om sjukersättning eller aktivitetsersättning betalas ut i form av inkomstrelaterad ersättning är den pensionsgrundande i det allmänna pensionssystemet. Aktivitetsersättning är ersättningen för yngre personer från 19 upp till 30 års ålder. Sjukersättning kan betalas ut från och med 30 års ålder (i undantagsfall tidigare) och längst fram till den ålder då garantipension från det allmänna pensionssystemet tidigast kan börja utbetalas (66 år under 2023-2025).
Sjuklön
Sjuklön enligt sjuklönelagen, SjLL. Betalas av arbetsgivaren.
Sjuklön enligt AB
Sjuklön enligt Allmänna Bestämmelser (i kollektivavtalet). Betalas av arbetsgivaren.
Sjukpenning
En av de ersättningar för inkomstbortfall som Försäkringskassan betalar vid sjukdom. Sjukpenning finns i tre former: på normalnivå och på fortsättningsnivå samt sjukpenning i särskilda fall. Alla former av sjukpenning kan bytas ut av Försäkringskassan mot rehabiliteringspenning av motsvarande slag. Se även sjuk- och aktivitetsersättning.
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI)
SGI används när man räknar ut rätten till sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjukersättning, aktivitetsersättning eller föräldrapenning enligt socialförsäkringsbalken. För att kunna få en SGI fastställd måste den försäkrade ha en årsinkomst på minst 24 procent av prisbasbeloppet (13 752 kronor år 2024). Den högsta sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, är 10 prisbasbelopp (2024 är det 573 000 kronor per år eller 47 750 kronor i månaden). 10 prisbasbelopp som inkomsttak gäller dock bara för sjukpenning, rehabiliteringspenning, närståendepenning och smittbärarpenning ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön samt för föräldrapenning i samband med barns födelse eller adoption. Andra förmåners inkomsttak ligger kvar på 7,5 prisbasbelopp (2024 är det 429 750 kronor per år eller 35 812 kronor i månaden).
SKR, Sveriges Kommuner och Regioner
Då de tidigare landstingen samtliga under 2019 bytte namn till regioner, bytte även arbetsgivarorganisationen (tidigare med förkortningen SKL) bytt ut ordet ”landsting” i sitt namn.
Smittbärarpenning
Smittbärarpenning kan betalas ut av Försäkringskassan under tid då en försäkrad – utan att själv vara arbetsoförmögen – måste avstå från att arbeta därför att hon eller han är smittbärare enligt smittskyddslagen eller livsmedelslagen. Den försäkrade kan också få smittbärarpenning och reseersättning för ett läkarbesök för att utreda en eventuell smitta.
Sobona
De kommunala företagens arbetsgivarorganisation som bildades under 2018 genom sammanslagning av KFS och Pacta.
Socialbidrag
Se Försörjningsstöd.
Socialförsäkringsbalken
Den balk (sammanhållen framställning av lagstiftningen på ett visst område) i lagboken som sedan den 1 januari 2011 ersatt en rad tidigare lagar på socialförsäkrings- och pensionsområdet.
Exempel på sakområden/- förmåner som tidigare behandlades i separata lagar och som nu ingår i socialförsäkringsbalken: sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, föräldrapenning, arbetsskadelivränta, bostadsbidrag till pensionärer, äldreförsörjningsstöd, omvårdnadsbidrag, bilstöd, efterlevandepensioner, barnbidrag, underhållsstöd samt ålderspension i form av inkomstpension, premiepension, tilläggspension, garantipension. Socialförsäkringsbalkens lagnummer i Svensk författningssamling (SFS) är 2010:110 och den förkortas SFB.
SPV
Sveda och värk
Fysiskt och psykiskt lidande av övergående natur. Jämför lyte och men.
Mer om sveda och värk.
Särskild AGS-KL-förmån
En förmån som infördes den 1 juni 2018 i Avtalsgruppsjukförsäkring AGS-KL (den 1 november 2018 för anställda i kommunala företag) för att möjliggöra fortsatt ersättning under en begränsad tid från AGS-KL till sjukskrivna anställda som fått ett beslut om att Försäkringskassan inte kommer att fortsätta betala sjukpenning. Särskild AGS-KL-förmån upphörde den 1 oktober 2022 med övergångsbestämmelser för dessförinnan inträffade försäkringsfall.
Särskild avtalspension
Namnet på en av delarna i pensionsavtalen AKAP-KR och KAP-KL. Är en rätt enligt kollektivavtal för äldre anställda i utryckningsstyrka i räddningstjänsten och är en möjlighet för övriga efter individuell överenskommelse med arbetsgivaren. Se även partiell särskild avtalspension, avgiftsbestämd ålderspension, förmånsbestämd ålderspension, intjänad pensionsrätt och livränta.
Mer om särskild avtalspension på sidan om Förmånerna i KAP-KL.
Särskild omställningsersättning
En av de ekonomiska omställningsförmånerna i kompetens- och omställningsavtalet KOM-KR.
TCO
Tjänstemännens centralorganisation.
TFA-KL
Kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada för kommun- och regionanställda.
Mer om TFA-KL på sidan om Arbetsskada.
TGL-KL
Kollektivavtalad Tjänstegrupplivförsäkring för kommun- och regionanställda.
Mer om TGL-KL.
Tillägg av pensionsavgift (extrapremie) i AKAP-KR
Utöver den ordinarie pensionsavgiften till AKAP-KR betalar arbetsgivaren årligen in en extra pensionspremie till anställda som under våren 2023 genom eget val övergick från KAP-KL till AKAP-KR. Årligt tillägg av pensionsavgift betalas också in för vissa anställda vid automatisk övergång den 1 januari 2023 från KAP-KL eller PA-KFS 09 till AKAP-KR. Avgiftens storlek beror på den anställdas ålder.
Tilläggspension
En pensionsförmån i det allmänna pensionssystemet. Tilläggspension är något som personer födda 1938-1953 kan få. Tilläggspensionen beräknas så som ålderspensionen beräknades tidigare (enligt regelverket för folkpension och ATP), innan det allmänna pensionssystemet förändrades och det nuvarande – som innehåller förmånerna inkomstpension, premiepension och garantipension – trädde i kraft 1999. Se också inkomstpension.
Mer om tilläggspension på sidan om Pensionsdelarna.
Tjänstepension
Pension som många får genom kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Kallas inom vissa avtalsområden för avtalspension.
TPA-18
Pensionsavtal som gäller sedan den 1 januari 2018 för de av Svenska kyrkans anställda som är födda 1959 eller senare (med övergångsregler för födda 1959-1978). Äldre anställda kvarstår i pensionsplanen KAP-KL Svenska kyrkan.
I TPA-18 finns inga åldersgränser för intjänande av pensionsrätt, som är 4,5 procent på lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 30 procent däröver. Pensionspremien förvaltas av Kyrkans pensionskassa. Den försäkrade kan välja återbetalningsskydd som tillval.
Traditionell förvaltning av pensionssparande i försäkringsform
En försäkringsform där förvaltaren, alltså försäkringsbolaget, bestämmer hur pengarna ska placeras. I ”ursprunglig” traditionell pensionsförsäkring är försäkringstagaren garanterad en viss lägsta avkastning. Om överskottet blir högre, brukar försäkringstagarna få återbäring, som är garanterad.
I nyare former av pensionssparande, till exempel traditionellt förvaltad kapitalförsäkring, kan det finnas andra slags garantier, till exempel för en viss avkastning, insatt kapital plus en viss avkastning eller andra garantivarianter. Jämför fondförsäkring.
”Trygghetspension” – sjukersättningsregler för personer som fyllt 61 år
Det som inför riksdagsbeslutet kallades ”Trygghetspension” är en specialregel som gäller sedan den 1 september för arbetsförmågeprövning vid ansökan om sjukersättning. En försäkrad som har högst fem år kvar till den ålder då sjukersättning enligt lag inte längre kan lämnas (det är för närvarande 67 år, varför ”Trygghetspension” under 2024 omfattar försäkrade som fyllt 61 men inte 67 år) ska få sin arbetsförmåga prövad endast mot yrken som hon eller han haft erfarenhet av de senaste 15 åren.
TSI
Trygghetsförsäkringens skadeinformationssystem. Detta system, som administreras av Afa Försäkring, är främst till för att identifiera de yrken, arbetsuppgifter, aktiviteter och maskiner som är särskilt förknippade med medicinsk allvarlighet och lång sjukskrivning. Jämför Arbetsmiljöverkets informationssystem ISA.