Testamente
Några av de vanliga arvsreglerna kan ändras genom att en person skriver ett testamente om hur kvarlåtenskapen efter hennes/hans dödsfall ska fördelas. Från och med den 17 augusti 2015 då den nya europeiska arvsförordningen började gälla, är testamente med lagvalsklausul dessutom nödvändigt för att den som är bosatt i utlandet ska kunna säkerställa att svensk lagstiftning tillämpas på arvet.
Den som skrivit ett testamente kan när som helst ändra eller upphäva det. Genom inbördes testamente kan två personer förordna att den som överlever den andra får arvsrätt till den avlidnas kvarlåtenskap. Ett sådant testamente kan vara lämpligt till exempel i ett samboförhållande. Ett inbördes testamente kan inte ändras ensidigt utan fordrar bådas godkännande.
Testamentet behöver inte registreras, men måste kunna uppvisas vid bouppteckningen. Ett testamente är dock en juridisk rättshandling, så det kan vara lämpligt att vända sig till en juridisk expert. Sådana finns exempelvis på bankernas notariatavdelningar eller på begravningsbyråerna.
Ett testamente ska upprättas skriftligt med två vittnen. Kravet på testamentsvittnena är att de inte får vara under 15 år och att de ska ha insikt om betydelsen av vittnesbekräftelsen. Ett testamentsvittne får inte vara testators make/registrerade partner, sambo eller arvsberättigad släkting eller närstående till sådan, inklusive svåger eller syskon till testatorn. Inte heller en persons ställföreträdare som förmyndare, gode man och förvaltare får bevittna personens testamente.
För både testamenten och förmånstagarförordnanden – som behandlas i nästa avsnitt – gäller att de är ”färskvara”. Det är viktigt att regelbundet se över dessa dokument under hela livet och göra de förändringar som eventuellt behövs för att hålla dem aktuella.