Förmånstagare
Förmånstagarförordnande
Numera innehåller de flesta personförsäkringar ett så kallat generellt förmånstagarförordnande (standardförordnande) som innebär att make eller registrerad partner i första hand är förmånstagare till försäkringarna.
Om en person önskar att någon annan ska vara mottagare av försäkringsbeloppen ska detta skriftligt meddelas försäkringsbolaget för registrering. Observera att testamente inte räcker!
Att en viss bestämd person preciseras som förmånstagare kan vara särskilt viktigt då det gäller sambo. Saknas förordnande till sambons fördel, går försäkringsbeloppet till arvingarna.
I tjänstegrupplivförsäkringen TGL-KL finns sambo angiven som förmånstagare. Man bör dock tänka på att om den avlidna också efterlämnar barn, delas beloppet lika mellan barn och sambo.
Ett förmånstagarförordnande kan givetvis när som helst ändras i takt med hur de personliga förhållandena förändras. Tänk dock på att även ändringar måste göras skriftligt.
Viktigt att förmånstagarförordnandet är aktuellt
Ersättningar till efterlevande vid dödsfall finns både i Tjänstegrupplivförsäkringen TGL-KL och i den kollektivavtalade pensionsplanen – AKAP-KR, KAP-KL eller annan pensionsplan. Den försäkrade kan dessutom ha andra försäkringar som lämnar ersättning vid dödsfall, till exempel återbetalningsskydd i tjänstepensionsförsäkringen eller genom en grupplivförsäkring och/eller en privat tecknad pensionsförsäkring med efterlevandeskydd.
Oavsett vilken försäkring det gäller, fördelas normalt ersättningen mellan de ersättningsberättigade efterlevande enligt ett så kallat standardförordnande.
Vill den försäkrade ändra ordningsföljden mellan de ersättningsberättigade i en försäkring måste hon eller han skriva ett särskilt förmånstagarförordnande.
Tänk på att förmånstagarförordnanden är ”färskvara”. Om familjesituationen ändras, är det klokt att se över vilka förmånstagare man har till försäkringar/pensioner och vid behov skriva nya förmånstagarförordnanden, så att exempelvis en tidigare sambo inte står kvar som förmånstagare långt efter det att förhållandet upphört och man kanske ingått ett nytt.