Socialförsäkringsbalkens åtta avdelningar
Socialförsäkringsbalken är omfattande och därför uppdelad i åtta avdelningar (A-H). Under varje avdelning finns underavdelningar som betecknas med romerska siffror, till exempel I, II, III, IV. Kapitlen är löpande numrerade genom hela balken och i varje kapitel börjar paragrafnumreringen om från 1§.
Antalet kapitel är samma som från början, 117 stycken. Nya kapitel får samma kapitelnummer som ett näraliggande kapitel med tillägg av en bokstav. Exempel: Sjukpenningreglerna finns i kapitel 28. När en ny sjukpenningform tillkom 2012 (sjukpenning i särskilda fall), fick det kapitlet nummer 28a.
Textmassan innehåller en del inbyggda ”hjälpmedel” för att man lättare och snabbare ska hitta det man söker. Underavdelningarna är ett sådant hjälpmedel. Ett annat är de mellanrubriker som ligger utlagda mycket tätt och som sammanfattar i några ord vad en eller flera bestämmelser handlar om. Dessutom är strukturen enhetlig, så att samma slags information finns på samma ställe i alla avdelningar.
SFBs åtta avdelningar, varav sex är de egentliga försäkringsdelarna, är följande:
Avdelning A Övergripande bestämmelser
Avdelning B Familjeförmåner
Avdelning C Förmåner vid sjukdom eller arbetsskada
Avdelning D Särskilda förmåner vid funktionshinder
Avdelning E Förmåner vid ålderdom
Avdelning F Förmåner till efterlevande
Avdelning G Bostadsstöd
Avdelning H Vissa gemensamma bestämmelser
Avdelning A är inledningen där man bland annat slår fast vilka förmåner som är arbetsbaserade (till exempel sjukpenning) och vilka som är bosättningsbaserade (till exempel barnbidrag). Denna första avdelning i SFB motsvarar det som tidigare fanns i Socialförsäkringslagen.
Avdelningarna B, C, D, E, F och G handlar om själva förmånerna. De är i princip sorterade utifrån ett ”brukarperspektiv”, alltså efter den försäkrades livscykel. Därför börjar detta förmånsblock med det som fått namnet Familjeförmåner (Avdelning B). Olika slags bostadsstöd som berör flera livssituationer (barnfamiljer, sjuk- och aktivitetsersättning samt ålderspension) ligger sist i Avdelning G.
Avdelning H, som avslutar balken, innehåller gemensamma bestämmelser av mer administrativt slag.